Робърт Кенеди-младши: Защо арабите не ни искат в Сирия

„Нашата цел е дългосрочен мир в Близкия изток, самоуправление от страна на арабските народи и националната сигурност. Трябва да предприемем всяка нова интервенция в региона с оглед на историята“, заяви Робърт Кенеди – младши, цитиран от „Политико“.

Робърт Кенеди – младши, племенник на президента Джон Ф. Кенеди и син на сенатора Робърт Кенеди, е активист, автор и адвокат в областта на опазването на околната среда. Той прави разкрития за американската намеса в Сирия.

Според Кенеди, САЩ искат свалянето на сирийския президент Башар Асад, основно заради предложения газопровод, свързващ Катар директно с Европа чрез терминали за дистрибуция в Турция. Тръбопроводът би осигурил на Персийския залив решаващо господството над световните пазари за природен газ. Би повлиял и на Катар, който е близък съюзник на САЩ в региона. Там са разположени две големи американски военни бази и щабът на Централното командване на САЩ за Близкия Изток.

Робърт Кенеди – младши разяснява, че Башар Асад е одобрил руски план за „Ислямски газопровод“, разботен от страна на Иран, минаващ през газовото находище в Сирия и до пристанищата на Ливан. Ислямският газопровод може да направи Шиитски Иран доставчик на европейския енергиен пазар и драстично да увеличи влиянието на Техеран в Близкия изток и света.

Отказът на Асад за катарския газопровод предизвика сунитски бунт в Сирия за сваляне на режима на сирийския президент. САЩ, Саудитска Арабия и Израел подпомагат бунта. Кенеди споделя за бунта: „Когато виждаме въпроса за газапровода, този конфликт обяснява защо все още е водеща идеята за смяна на режима на президента в Сирия, а не на регионалната стабилност.“

Кенеди коментира, че: „Приоритет на американците трябва да е премахването на близкоизточния петрол, за да може САЩ да става все по- енергийно независим. На следващо място, трябва да се намали драстично нашето военно присъствие в Близкия изток, за сметка на арабите. САЩ няма законна роля в този конфликт, докато фактите доказват, че играем роля в създаването на криза, историята показва, че имаме малко енергия, за да го разреши.“

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.