Гръцките фермери отвориха Кулата, никой не знае докога

Гръцките фермери отвориха ГКПП-Промахон за тирове точно в 14,15 часа в сряда. Това стана след дълга среща, започнала в 09,30 часа между областния управител на Благоевград Бисер Михайлов от наша страна и заместник-префекта на централна Македония за област Серес Янис Моисядис и шефа на полицията в гръцкия град.

„На граничния пункт Промахон дойдоха с 2 автобуса и две леки коли представители на Националния стачен комитет на фермерите от Гърция. Те призоваха колегите си да премахнат загражденията и да пуснат движението. Споделиха, че имат среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас в четвъртък в 10,30 часа. Надявам се, че дотогава няма да затварят отново границата на Кулата, за да може всички камиони да преминат през пунктовете и да продължат по пътя си. Но гръцките фермери са непредвидими, може да блокират движението пак”, коментира областният управител Бисер Михайлов.

Опашката от камиони на наша територия бе почти 10 километра, на места тировете са в две колони. „Поддържам постоянна връзка с министър Ивайло Московски. Опитах да договоря ежедневен коридор за тежкотоварните камиони, настоях за гаранции от представителите на гръцките власти, но такива няма как да има, ме увериха те”, каза още областният управител.

През изминалата нощ ГКПП - Кулата - Промахон бе отворен за всички видове превозни средства, но в 05:10 часа в сряда сутрин гръцките фермери отново „забраниха“ минаването на камиони през него. От 22:00 часа във вторник затворен за товарни автомобили е и ГКПП - Илинден - Ексохи. Леки коли, микробуси и автобуси започнаха да пропускат протестиращите в 15,00 часа, но в 17,00 часа отново ще сложат „тапа” на границата за всички видове моторни превозни средства. „По график отпушват движението след 22,00 часа, но пак само за леки коли и рейсове. В момента в колоната има не повече от 30-40 тира, леките автомобили са по-малко”, заявиха наши гранични полицаи.

Междувременно от туроператорските фирми в Благоевград се оплакаха, че са започнали нулирания на резервации ,българите планирали да празнуват в Гърция Великден и почивните дни за 3 март, се отказват заради проблемите на границата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини