Иск за 69 806 лв. срещу генерал Шивиков. Той: Невинен съм по всички 13 обвинения

Иск за 69 806 лв. за нанесени материални щети бе предявен от Сухопътни войски срещу бившия командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков при старта на процеса срещу него във Военния съд в Пловдив.

Съдията полковник Стойко Спасов прие иска и даде ход на делото, по което бригаден генерал Шивиков е обвинен в 13 престъпления по служба, описани в над 130 страници, за злоупотреба с власт и присвояване на вещи през 2010 г., когато е ръководил българския военен контингент в Афганистан и др.

Разследващите твърдят, че в 11 случая генералът е предоставил безплатно техника, високопроходими автомобили и войнишки труд на кметове от областта за различни мероприятия.

"Считам се за абсолютно невинен по всички обвинения. Делото е поръчково. Разследването срещу мен започна от анонимен донос по горещия телефон във Военна полиция. Следили са ме дълго време, и със СРС-та, с надеждата да се хванат за нещо дребно, за което да ме обвинят. Обвиненията са несъстоятелни и подозирам, че целта е да бъде провалена безупречната ми военна кариера", заяви ген. Шивиков, според когото армията трябва да е в помощ на общини и граждани и точно това е правила по негова заповед.

Генерал Димитър Шивиков отказа делото да се гледа по съкратеното следствие и поиска разпит на всички 82 свидетели, вещи лица и събиране на нови доказателства, за да бъде доказана невинността му. Капитан Генка Бързашка от Софийската военна прокуратура поиска 30 минути почивка, за да се запознае с жалбата на триото адвокати на екскомандира на Стрямската бригада. Той е с мярка за неотклонение парична гаранция от 1000 лв., а пред Военния съд в Пловдив ще бъде защитават от адвокатите Светла Георгиева от столичната колегия, Иван Денев от Велико Търново и Иван Жерков от Враца.

Близки до генерал Шивиков съобщиха, че преди няколко дни той е бил поканен от първия публично обявил кандидатурата си за президент на България Жорж Ганчев да стане негов вицепрезидент. Бившият военен обаче отказа коментар по темата и обяви, че предпочита да уведоми лично Жорж Ганчев какво е решил, а не да му го съобщава чрез медиите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право