Арестуван е заподозрян за убийството в Шумен

Басейнова дирекция стартира наказателна процедура срещу НЕК заради замърсяването на р. Въча

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков: Не трябва да вярваме на наложените епитети и марки (ВИДЕО)

Марк Жирардели, собственик на ски зона Банско: Без втора кабинка курортът няма как да се развива, ще изпадне в застой

Наводнени пътища и спрени фериботи в Гърция заради силна буря

19-годишен, наръган с нож, издъхна в Шумен

Вълшебната работилница на Дядо Коледа гостува на децата на служителите на МВР

СЗО: Босна и Херцеговина е наравно с африкански страни по брой на заболелите от морбили

Над 60 хиляди домакинства във Франция са без ток след проливни дъждове и силен вятър

Русия приключи първото изпитание на най-мощния си ледоразбивач „Арктика“ (ВИДЕО)

Агент 007 няма време да умре с новия Defender Офроудърът на Land Rover вилнее във филма за Джеймс Бонд

Див популизъм в Общинския съвет в Стара Загора води до голям финансов дефицит за дейностите в чистотата

МВР отчете повече жертви в катастрофи през 2019 г., стартира мащабна операция за безопасност на пътя

Българите вече са по-бързи от Мат и Жирардели, Банско още чака втора кабинка

БСП избира нов лидер на 26 април 2020 г.

Иск за 69 806 лв. срещу генерал Шивиков. Той: Невинен съм по всички 13 обвинения

Иск за 69 806 лв. за нанесени материални щети бе предявен от Сухопътни войски срещу бившия командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков при старта на процеса срещу него във Военния съд в Пловдив.

Съдията полковник Стойко Спасов прие иска и даде ход на делото, по което бригаден генерал Шивиков е обвинен в 13 престъпления по служба, описани в над 130 страници, за злоупотреба с власт и присвояване на вещи през 2010 г., когато е ръководил българския военен контингент в Афганистан и др.

Разследващите твърдят, че в 11 случая генералът е предоставил безплатно техника, високопроходими автомобили и войнишки труд на кметове от областта за различни мероприятия.

„Считам се за абсолютно невинен по всички обвинения. Делото е поръчково. Разследването срещу мен започна от анонимен донос по горещия телефон във Военна полиция. Следили са ме дълго време, и със СРС-та, с надеждата да се хванат за нещо дребно, за което да ме обвинят. Обвиненията са несъстоятелни и подозирам, че целта е да бъде провалена безупречната ми военна кариера“, заяви ген. Шивиков, според когото армията трябва да е в помощ на общини и граждани и точно това е правила по негова заповед.

Генерал Димитър Шивиков отказа делото да се гледа по съкратеното следствие и поиска разпит на всички 82 свидетели, вещи лица и събиране на нови доказателства, за да бъде доказана невинността му. Капитан Генка Бързашка от Софийската военна прокуратура поиска 30 минути почивка, за да се запознае с жалбата на триото адвокати на екскомандира на Стрямската бригада. Той е с мярка за неотклонение парична гаранция от 1000 лв., а пред Военния съд в Пловдив ще бъде защитават от адвокатите Светла Георгиева от столичната колегия, Иван Денев от Велико Търново и Иван Жерков от Враца.

Близки до генерал Шивиков съобщиха, че преди няколко дни той е бил поканен от първия публично обявил кандидатурата си за президент на България Жорж Ганчев да стане негов вицепрезидент. Бившият военен обаче отказа коментар по темата и обяви, че предпочита да уведоми лично Жорж Ганчев какво е решил, а не да му го съобщава чрез медиите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.