Съдът отмени глоба за активистка на Сидетели на Йехова

Административният съд в Кюстендил отмени глоба от 800 лева за Цветанка Красимирова, активист на местната "структура" на "Свидетели на Йехова", наложена й от кмета на общината Петър Паунов /Дясна коалиция/.

Граданачалникът я санкционирал, след като на 11 април м.г. е установено, че извършва агитация в района вна пл. “1 май” в града - раздавала брошури, дипляни и литература с проповеди на църквата. Кметът се позовал на Наредбата за дейността на религиозните общности на територията на общината.

Според съдиите обаче глобата е незаконосъборазна. Наредбата за дейността на религиозните общности на територията на община Кюстендил, забраняваща религиозната агитация, когато се извършва по улиците на града посредством раздаването на безплатни печатни материали и се санкционира, по своята същност е подзаконово нормативен.

Следва да се има предвид, че правото на вероизповедание, неговата защита, както и правното положение на религиозните общности и институции и техните отношения с държавата е регламентирано от Закона за вероизповеданията и Конституцията, мотивират се съдиите. Това не е единствената глоба, наложена на активисти на църкви от града.

Ощинската наредба е в противоречие със Закона за вероизповеданията, които разрешават подобна агитация, поясни шефката на административния съд Галина Сотйчева. Кметът на Кюстендил Паунов е напълно непримирим срещу разпространението на секти в града, особено при разширавяне на влиянието им сред младите и децата. Преди месеци той забрани да се правят молитвени сбирки в апартамент, купен от една от църквите в района на градския плаж, припомнят общинари.

Коментари

Задължително поле