Възможен ли е свят без глупаци? Сборникът „Психология на глупостта” прави аутопсия на глобалната напаст

Нов епос по „Война на световете”

Стево Пендаровски: Имаме държавен консенсус, че искаме да продължим по европейския път

Села в Невестинско са заплашени от воден режим

Възстановено е движението на пътя София – Варна край Омуртаг

Фандъкова печели в два тура с 10 пункта Данните са от представително проучване за цяла София на агенция „Сова Харис“, направено по поръчка на „Труд“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 21 октомври 2019

Шестима ранени при катастрофа на бензиностанция край Елин Пелин

Тома Белев се изгаври с еврейския народ „Екологът“ погазва и международни норми

Повишиха очен лекар, уличен в източване на НЗОК и фалшифициране на документи, в национален консултант

Тръмп: Прекратяването на огъня в Северна Сирия върви много добре

Промяна в системата на ТЕЛК след Нова година

545 милиона лева взеха банките от такси Ниските лихви помагат за увеличението на печалбата на трезорите

Премиерът Борисов показа кадри от първите 11 изградени км от проекта “Балкански поток” у нас (ВИДЕО)

Силно интензивен трафик за товарни автомобили на „Капитан Андреево“, „Лесово“ и „Дунав мост“

Съдът отмени глоба за активистка на Сидетели на Йехова

Административният съд в Кюстендил отмени глоба от 800 лева за Цветанка Красимирова, активист на местната „структура“ на „Свидетели на Йехова“, наложена й от кмета на общината Петър Паунов /Дясна коалиция/.

Граданачалникът я санкционирал, след като на 11 април м.г. е установено, че извършва агитация в района вна пл. “1 май” в града – раздавала брошури, дипляни и литература с проповеди на църквата. Кметът се позовал на Наредбата за дейността на религиозните общности на територията на общината.

Според съдиите обаче глобата е незаконосъборазна. Наредбата за дейността на религиозните общности на територията на община Кюстендил, забраняваща религиозната агитация, когато се извършва по улиците на града посредством раздаването на безплатни печатни материали и се санкционира, по своята същност е подзаконово нормативен.

Следва да се има предвид, че правото на вероизповедание, неговата защита, както и правното положение на религиозните общности и институции и техните отношения с държавата е регламентирано от Закона за вероизповеданията и Конституцията, мотивират се съдиите. Това не е единствената глоба, наложена на активисти на църкви от града.

Ощинската наредба е в противоречие със Закона за вероизповеданията, които разрешават подобна агитация, поясни шефката на административния съд Галина Сотйчева. Кметът на Кюстендил Паунов е напълно непримирим срещу разпространението на секти в града, особено при разширавяне на влиянието им сред младите и децата. Преди месеци той забрани да се правят молитвени сбирки в апартамент, купен от една от църквите в района на градския плаж, припомнят общинари.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.