Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

България на 56 място в класация на най-добрите страни в света

Скандал със зетя на Орбан може да струва на Унгария €43,7 млн. ОЛАФ готви глоба на Будапеща за злоупотреба с еврофондове

Фалстарт на делото срещу Ченалова

КЕВР: Спекулация са твърденията за драстично поскъпване на тока за бита

Съдът в Румъния определи като неприемливи части от промените в правосъдното законодателство

Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в сряда, 24 янури 2017

Човек е убит след стрелба в гимназия в Кентъки

Съдът отмени глоба за активистка на Сидетели на Йехова

Административният съд в Кюстендил отмени глоба от 800 лева за Цветанка Красимирова, активист на местната „структура“ на „Свидетели на Йехова“, наложена й от кмета на общината Петър Паунов /Дясна коалиция/.

Граданачалникът я санкционирал, след като на 11 април м.г. е установено, че извършва агитация в района вна пл. “1 май” в града – раздавала брошури, дипляни и литература с проповеди на църквата. Кметът се позовал на Наредбата за дейността на религиозните общности на територията на общината.

Според съдиите обаче глобата е незаконосъборазна. Наредбата за дейността на религиозните общности на територията на община Кюстендил, забраняваща религиозната агитация, когато се извършва по улиците на града посредством раздаването на безплатни печатни материали и се санкционира, по своята същност е подзаконово нормативен.

Следва да се има предвид, че правото на вероизповедание, неговата защита, както и правното положение на религиозните общности и институции и техните отношения с държавата е регламентирано от Закона за вероизповеданията и Конституцията, мотивират се съдиите. Това не е единствената глоба, наложена на активисти на църкви от града.

Ощинската наредба е в противоречие със Закона за вероизповеданията, които разрешават подобна агитация, поясни шефката на административния съд Галина Сотйчева. Кметът на Кюстендил Паунов е напълно непримирим срещу разпространението на секти в града, особено при разширавяне на влиянието им сред младите и децата. Преди месеци той забрани да се правят молитвени сбирки в апартамент, купен от една от църквите в района на градския плаж, припомнят общинари.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.