18-годишен без книжка ударил велосипедист на 84 години Още двама неправоспособни, но и пияни задържа полицията

Пролетният сафрид се появи Морските вълци пак се жалват от делфините

„Паркинги и гаражи” в Търново с най-голяма печалба за тримесечието Следват го „Обредни дейности” и Онкодиспансера

Иконописец изографисва човешки тела 32-годишният Пламен Русев от Велико Търново се слави като един от най-добрите татуисти

Десетки се изкачиха до Копитото в памет на Боян Петров

Станишев: Успехът на срещата в София са поетите инвестиционни ангажименти към Западните Балкани

Столична община: Всички показатели на питейната вода в София са в норма

НВУ домакинства европейската олимпиада по сигурност и отбрана

Каракачанов: Двойните стандарти на Запада са причината за недоверието на Балканите

Недостигът на кадри в Агенцията за борба с градушките продължава

Русия проваля брака на Батенберг с принцеса Виктория Пруска След абдикацията си князът се жени за певица и има две деца

„Ислямска държава“ напусна последния си анклав в Дамаск

Три нощи мият ларгото на Шумен

Българският „Пръстенът на нибелунга“ сътвори фурор в Балшой театър

Арбанаси се спаси от кърджалиите в Нощта на музеите

Наши тирове затварят границата с Гърция за Великден (обзор)

Български тирове ще затворят граничните пунктове между България и Гърция за Великден. Планира се блокада във времето от 31 април до 7 май, а целта е да се нанесе удар по туризма на Гърция, като се блокират вносът и износът на храни в страната. Решението е на наши превозвачи и бе обявено след тяхна среща с транспортния министър Ивайло Московски и външния министър Даниел Митов.

„Ако до понеделник гръцката страна, под каквато и да е форма, не намери начин да реши кризата, българските превозвачи декларират, че ще започнат контраблокада по цялото протежение на българо-гръцката граница“. Фокус на контраблокадата ще бъдат изцяло и само селскостопански стоки, тоест бусове, автомобили, тежкотоварни превозни средства, превозващи изцяло и само селскостопански стоки”, уточни след срещата транспортният министър Ивайло Московски.

Нашите превозвачи няма да допускат преминаването на камиони с гръцка селскостопанска стока от Гърция към България и от Гърция транзит през България към другите европейски държави, казаха самите превозвачи. „Ще се постараем да страдат само тези, които причиняват на нас това страдание”, добави още министър Московски.

Съюзът на превозвачите обаче призна, че ще пострадат и българските туристи, решили да посрещнат Великден в южната ни съседка. „Всички туристи, които смятат за Великден да отидат в Гърция, трябва да си направят сметка, че ще чакат да влязат в страната най-малко 15 часа. Това каза шефът на съюза на превозвачите Миролюб Столарски.

„Тогава може би гръцките фермери ще разберат какво значи да имат щети и да няма кой да ги компенсира”, заяви Миролюб Столарски. „Ако тогава искат компенсации от ЕС и ако им бъдат дадени такива, съюзът ще покаже, че има двоен аршин – едни за галените деца Гърция и едни за тези, които си изкарваме с труд парите”, добави той.

Министър Даниел Митов:

Няма да позволим на 200 фермери да

съсипят добрите отношения

25 години сме градили отношенията си с Гърция и няма да позволим 100-200 фермери да съсипят този труд, заяви вчера министърът на външните работи Даниел Митов.
„Веднага след като започна блокадата, изпратихме съответните нотификации към ЕК”, добави Митов.

„Задействана е процедура, може и да е бавна, но ще настояваме за нейното ускоряване и разбира се, оттук нататък ще настояваме ЕК при подобни казуси, не само между България и Гърция, но и между други държави членки на ЕС, да измисли механизъм, който много по-бързо да й даде възможност да влезе в ролята си на пазител на общностното право”, каза още той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.