Наши тирове затварят границата с Гърция за Великден (обзор)

Български тирове ще затворят граничните пунктове между България и Гърция за Великден. Планира се блокада във времето от 31 април до 7 май, а целта е да се нанесе удар по туризма на Гърция, като се блокират вносът и износът на храни в страната. Решението е на наши превозвачи и бе обявено след тяхна среща с транспортния министър Ивайло Московски и външния министър Даниел Митов.

„Ако до понеделник гръцката страна, под каквато и да е форма, не намери начин да реши кризата, българските превозвачи декларират, че ще започнат контраблокада по цялото протежение на българо-гръцката граница“. Фокус на контраблокадата ще бъдат изцяло и само селскостопански стоки, тоест бусове, автомобили, тежкотоварни превозни средства, превозващи изцяло и само селскостопански стоки", уточни след срещата транспортният министър Ивайло Московски.

Нашите превозвачи няма да допускат преминаването на камиони с гръцка селскостопанска стока от Гърция към България и от Гърция транзит през България към другите европейски държави, казаха самите превозвачи. „Ще се постараем да страдат само тези, които причиняват на нас това страдание", добави още министър Московски.

Съюзът на превозвачите обаче призна, че ще пострадат и българските туристи, решили да посрещнат Великден в южната ни съседка. „Всички туристи, които смятат за Великден да отидат в Гърция, трябва да си направят сметка, че ще чакат да влязат в страната най-малко 15 часа. Това каза шефът на съюза на превозвачите Миролюб Столарски.

„Тогава може би гръцките фермери ще разберат какво значи да имат щети и да няма кой да ги компенсира", заяви Миролюб Столарски. „Ако тогава искат компенсации от ЕС и ако им бъдат дадени такива, съюзът ще покаже, че има двоен аршин - едни за галените деца Гърция и едни за тези, които си изкарваме с труд парите", добави той.

Министър Даниел Митов:

Няма да позволим на 200 фермери да

съсипят добрите отношения

25 години сме градили отношенията си с Гърция и няма да позволим 100-200 фермери да съсипят този труд, заяви вчера министърът на външните работи Даниел Митов.
„Веднага след като започна блокадата, изпратихме съответните нотификации към ЕК", добави Митов.

„Задействана е процедура, може и да е бавна, но ще настояваме за нейното ускоряване и разбира се, оттук нататък ще настояваме ЕК при подобни казуси, не само между България и Гърция, но и между други държави членки на ЕС, да измисли механизъм, който много по-бързо да й даде възможност да влезе в ролята си на пазител на общностното право", каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини