Всички министерства проверяват обществените си поръчки (обзор)

Премиерът Бойко Борисов е издал заповед инспекторатите в министерствата да направят проверки на обществените поръчки във всяко ведомство. Целта е да се разбере как са провеждани търговете и дали са спазвани процедурите. „Искам пълна прозрачност, да бъде изчистено всякакво съмнение относно публичните пари. В обществото не трябва да остава и сянка на съмнение, че някой се облагодетелства за сметка на държавата“, е казал министър-председателят, става ясно от стенограмата от заседанието на правителството вчера.

Борисов призовава министрите да сигнализират и при най-малкото съмнение за нередности. „Доверието трудно се гради, лесно се губи. Няма да допусна заради финансовия интерес на този или онзи да се дестабилизира държавата“, добавя премиерът.

Междувременно се разбра, че националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ е спряла обществената поръчка за проектирането и строителството на 4,6 км от магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. Решението е взето ден преди отварянето на офертите. Участъкът е изключително сложен и изграждането на 2-километровия тунел „Железница“, който според първонaчалните прогнози ще струва 250 млн. лв. бед ДДС.

В основанията за спирането на търга се посочва, че са обжалвани три разяснения на възложителя в отговор на искания и въпроси от заинтересовани лица. Към настоящия момент обаче Комисията за защита на конкуренцията не е образувала производство по казуса, се разбира от документа, публикуван на сайта на националната компания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини