Съветници си премахват безплатното паркиране

Общинските съветници на Шумен ще решават в четвъртък дали сами да си премахнат привилегията безплатно паркиране. Тя е регламентирана в чл.117 от Плавилника за работа на местния парламент.

От години местните парламентаристи паркират личните си возила само срещу представяне на пропуск пред инкасаторите. Общинският съветник от АБВ Валентин Велев обаче, внесе предложение за промяна на разпоредбата, което трябва да се разгледа.

С него "безплатният обяд" отпада, а се иска съветниците да плащат 30% от стойността на годишната абонаметна карта или 120 лв. Толкова плащат от тази година общински чиновници, кметове и кметски наместници, държавни служители.

Отстъпката беше приета на сесия на 28 янури, когато бе решено повече да няма шофьори, ползващи общинските места за паркиране, без пари. Затова Велев смята, че не е морално съветниците да останат с тази привилегия и иска отмяната й.

От години към 500 души в Шумен паркираха само срещу пропуск. Тази година от общинското предприятие "Паркинги и гаражи" вече са издали 205 абонаметни карти за 29 000 лв., съобщи управителят Сергей Стойков. Повечето са на общински служители за 120 лв., а десет души платили по 400 лв., колкото е целогодишната такса за всички паркинги.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони