Рибарите в Ченгене скеле в паника, някой краде мрежите им

Рибарите в Ченгене скеле са в паника. Някой непрекъснато краде мрежите им. Наглите крадци влизали с лодки в морето през нощта и обирали всичко заложено за улов на карагьоз.

"Когато сутринта отидем да си вземем мрежите- няма ги", разказа пред Труд кметът на "Ченгенето"- Димитър Йончев. "Само днес са откраднати три комплекта мрежи", обясни рибарят. Мрежите са скъпи и рибарите са съсипани, че остават без "оръдия на труда". За инцидентите са сезирали полицията. "Дано полицаите ни помогнат", молят се обитателите на селището.

По това време на годината морските вълци хващат по малко от рибата, която става за печене на скара и се води за първокласен морски деликатес.

Рибарите в Царево пък ловят попчета с кошове. Това са "капани" за рибата от мрежи, увити около тръба. Входовете към вътрешността са два. За примамка се поставя по- дребна риба- цаца и попчетата влизат на пасажи, за да я изядат. В това време рибарите вдигат коша и вадят улова. В момента кило попчета върви 5- 6 лева на пристанището в града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони