Тръгва делото срещу 14-те обвинени за пропагандиране на "Ислямска държава"

Днес в Пазарджик започва процесът срещу 14-те обвиняеми в разпространяване на идеите на терористичната организация"Ислямска държава" . За първи път български съд ще гледа дело за пропагандиране и възхваляване на джихад, информира БНР.

Обвиняемите, които са от Пазарджик, Асеновград, Пловдив и Смолян, бяха задържани при две последователни акции на ДАНС в ромските махали на 4-те града. При обиските от домовете им бяха иззети видеоматериали и голямо количество литература, проповядваща възгледите на "Ислямска държава". Всички задържани са разпространявали ислямистките идеи чрез "Фейсбук", като са насаждали верска нетърпимост към непроповядващите салафизъм.

За ръководител на идейната клетка се посочва Ахмед Муса, който вече има присъда от "имамското" дело, но той обжалва и тя все още не е влязла в сила. Българската ислямистка структура се е финансирала от арабския свят като част от паричния поток минавал през Турция. Според обвинението ислямистката организация има вече изградена структура в България. За днешното съдебно заседание са призовани само подсъдимите и техните защитници.

Делото е насрочено за 10.30 часа. Осигурено е засилено полицейско присъствие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право