Румен Драганов: Българите отказват почивките в Гърция

По-голямата част от българите ще пътуват в страната през почивните дни около 3-ти март, съобщи Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма пред Фокус.
По думите му, заради блокадата на българо-гръцката граница ще има отлив на български туристи от южната ни съседка.

“Като цяло дестинацията е опорочена, тъй като голяма чат от българите, от една страна, не желаят да пътуват към Гърция, а, от друга, вече имаме над 10% от тези, които предварително са заявили, че ще бъдат в Гърция не само сега за празниците, но по принцип – на Великден, за лятото, и вече са се отказали и са изтеглили своите резервации от Гърция, тъй като има несигурност“, каза Драганов.
Той допълни, че част от българите, които се отказват от южната ни съседка, ще се насочат към страната ни.

„Една част от българите харесват изключително Гърция и са я припознали като място, където могат най-добре да си починат, но отливът ще даде възможност сънародниците ни да опознаят и други места в България, тъй като страната ни предлага достатъчно и много добър продукт за този период на годината“, отбеляза експертът. Той каза още, че българският туризъм също е засегнат от блокадата на границата с Гърция, като загубите към момента са над 1 милион евро. Драганов коментира и перспективите за летния сезон и заяви, че се очаква завишен интерес от страна на сънародниците ни към България.

Той допълни, че ще има ръст на туристи и от европейските страни, а отливът от Египет, Тунис и Турция заради заплахите за сигурността също ще се отрази благоприятно на българския туризъм. Според експерта обаче има опасност България да не може да предостави необходимата леглова база, която да отговори на огромния интерес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес