Нападнатият инкасо автомобил в Средец не бил брониран

Инкасо автомобилът в Средец, който бе атакуван на 8 февруари, не е бил брониран, предаде Дарик. При опита за въоръжен грабеж на 125 000 лева загина един от нападателите, който бе повален от куршум на един от гардовете. Той е успял да пробие предното панорамно стъкло и да улучи смъртоносно 20-годишния Христо Борецов. Младежът издъхна минути по-късно.

Инкасо колата е била без елементарни условия за гарантиране на сигурността. Според Наредба № 21 от 24 юни 2004 г. за реда за организиране охраната при транспортиране на ценни пратки и товари, ако те са на стойност над 30 000 лева, задължително трябва да се превозват със специализирани бронирани автомобили. В случая, това изискване не е спазено. Към момента не е ясно, дали охранителната фирма, организирала превоза, ще бъде санкционирана от МВР.

По закон инкасо автомобилите са задължени да имат поне два вида връзка за комуникация с полицията. Ако единият вариант е чрез мобилен оператор, те трябва да са подготвени при заглушаване на сигнала да могат да реагират с паникбутон. Освен това охранителите трябва задължително да са въоръжени. Според наредбата при нападение екипът незабавно докладва на оперативния дежурен в съответната структура на МВР и на ръководителя на звеното.

Коментари

Задължително поле