Росен Плевнелиев присъединява България към споразумението за климата

Президентът Росен Плевнелиев е поканен на официалната церемония на високо ниво за подписването на Споразумението за климата, прието в края на 2015 г. на международна конференция в Париж, съобщава БГНЕС.

Подписването на Споразумението е насрочено за 22 април 2016 г. в Ню Йорк, а домакин е генералният секретар на ООН.

Това оповестява министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в доклад до колегите си от Министерски съвет.

Правителството трябва да приеме постановление, с което България официално одобрява Споразумението от Париж към Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата.

“Със Споразумението се прие т. нар. температурна цел за ограничаване на повишаването на глобалната средна температура значително под 2°С над прединдустриалните нива, като се продължат усилията нейното увеличение да не надвишава 1.5°С над прединдустриалните нива (индикативна цел).

Страните ще се стремят да постигнат глобални пикови нива на емисиите на парникови газове възможно най-скоро, като за развиващите се страни този процес ще бъде по-дълъг, след което трябва да се предприемат бързи намаления на емисиите с оглед достигане на нулеви нетни емисии след 2050 г. въпреки липсата на конкретен график за постигането им.

В тази връзка предвиденият ангажимент не вменява допълнителни задължения на ЕС и неговите държави - членки, в това число България, към вече поетата от Съюза през октомври 2014 г. вътрешна обща цел за намаляване на емисиите парникови газове с на – малко 40% до 2030 г. спрямо нивата им от 1990 г.”, пише още министърът на екологията.

Нисковъглеродна икономика бележи връх с подписването на Споразумението в Париж. Присъединяването на България към него означава, че държавата ни няма да открива повече производствени мощности, които се захранват от въглища.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини