Чобанов: ДПС не е протурска партия, нито проруска

Депутатът от ДПС Петър Чобанов призна, че от партията ще се обърнат отново към европейските институции, за да разберат дали има забрана за Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция и какво е довело до нея.

"Продължавам да твърдя, че всяка държава трябва се пази от чуждо влияние, надявам се проблемите, които възникнаха с Турция, бързо да бъдат изчистени, защото тя е важен наш съсед. ДПС не е нито протурска, нито проруска партия, ние показваме с действия, че сме българска партия. Националният интерес трябва да бъде отстояван", заяви Чобанов пред Bulgaria on air.

Според него всички партии в българския парламент трябва да внимават с това, което е постигнато – "етническият мир да бъде опазен и да не позволяваме чужди интереси да влияят."

"Свещено право е на моите колеги от ДПС да използват майчиния си език", отсече Чобанов.

По този начин той коментира изявеното желание от ДПС с петиция до Европарламента - да агитират на турски по време на предизборната си кампания. Вчера евродепутатът и вицепрезидент на АЛДЕ Илхан Кючюк представи пред Комисията по петиции в Брюксел възражението на ДПС срещу пълната забрана за използване на езици, различни от официалния език в България.

Кючюк заяви, че това законодателно ограничение нарушава свободата на изразяване по време на предизборни кампании, както и правото на избирателите да получават информация на език, разбираем за тях, дори ако този език не е официалния език на страната, за да могат те да направят своя информиран избор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика