Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Валери Симеонов: Когато партньорите поискат да се оттегля от правителството, ще го направя

Конституцията и народът

Танева: Сектор „Тютюн” да не разчита на субсидии

Сектор „Тютюн“ трябва да бъде пазарно ориентиран. Националната преходна помощ е с намаляващи тавани. В нито един регламент на Еврокомисията, независимо за какъв вид подкрепа става въпрос, думата тютюн не съществува като допустима за подпомагане.
Това заяви земеделският министър Десислава Танева след приемането на второ четене на Закона за тютюна и тютюневите изделия.

По думите й по никакъв начин не може да се разчита на доходност от този сектор и на каквито и да е субсидии.

Във връзка с промяна в начина на критериите за получаване на помощите , министър Танева обясни, че единствената възможност за подкрепа е Националната преходна помощ, която се прилага от миналата година. „Тя е с намаляващи тавани и всяка година намалява. Тя е, за да може тютюнопроизводителят да се преориентира към друг вид производство или сам по себе си да стане пазарно устойчив. Без да получава субсидии да може да произвежда добиви с цена, която му носи печалба, от която да живее и осигурява поминъка на семейството си“, добави министър Танева.

С новия закон за тютюневите изделия недоговориран тютюн няма как да се произведе, коментира на брифинг депутатът от ДПС Ферихан Ахмедова. По думите й, тютюнопроизводителят трябва да сключи договор с изкупвач, за да е сигурен, че неговият тютюн ще бъде изкупен, а не да стига до абсурдни ситуации. Ахмедова поясни, че тази година има неизкупен 700 тона недоговориран тютюн.

Депутатите гласуваха още на лице, което наруши забраната да се препродава изсушен, производителски манипулиран тютюн и не разполага с обект или съоръжение се налага глоба от 50 до 500 лв., съответно имуществена санкция в размер от 2000 до 5000 лв. Същата санкция се налага и на лице, което съхранява суров тютюн без да е вписано в регистъра. Изкупуването на суров тютюн за реколта 2016 г. ще извършва от лица, които са сключили до 1 май 2016 г. договори за изкупуване на суров тютюн с тютюнопроизводители. Срокът за сключване на договорите може да бъде удължен до два месеца със заповед на министърът на земеделието и храните.В 6-месечен срок от влизането в сила на този закон към областните дирекции „Земеделие“ се назначават комисии по тютюна.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.