На 14 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 14.10.2019

Три пожара горят край хълма Трапезица в Търново

Отиде си Милчо Левиев – съвременният гений в джаза Легендарният музикант, аранжор и пианист донася световна слава на България

Турция засилва офанзивата в Сирия (ИНФОГРАФИКА)

Пол Маккартни често сънува Джон Ленън

Чакаме чернокопа да дойде от Румъния Морето край Варна е пълно със сафрид

Борисов: Борбата с тероризма и радикализма на Балканите и в Европа ще бъде основна тема по процеса „Акаба“

Ивайло Иванов: Убитата в „Младост” е разстреляна от свой познат

Българка има най-ниския глас на планетата Марияна Павлова отдавна мечтаела за рекорда

Генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев: Задържан е убиецът на четиримата жертви

Частните уроци поскъпнаха двойно Над 2800 лева излиза подготовката на седмокласник

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 14 октомври 2019

Опозицията на Орбан се цели в Будапеща

Танева: Сектор „Тютюн” да не разчита на субсидии

Сектор „Тютюн“ трябва да бъде пазарно ориентиран. Националната преходна помощ е с намаляващи тавани. В нито един регламент на Еврокомисията, независимо за какъв вид подкрепа става въпрос, думата тютюн не съществува като допустима за подпомагане.
Това заяви земеделският министър Десислава Танева след приемането на второ четене на Закона за тютюна и тютюневите изделия.

По думите й по никакъв начин не може да се разчита на доходност от този сектор и на каквито и да е субсидии.

Във връзка с промяна в начина на критериите за получаване на помощите , министър Танева обясни, че единствената възможност за подкрепа е Националната преходна помощ, която се прилага от миналата година. „Тя е с намаляващи тавани и всяка година намалява. Тя е, за да може тютюнопроизводителят да се преориентира към друг вид производство или сам по себе си да стане пазарно устойчив. Без да получава субсидии да може да произвежда добиви с цена, която му носи печалба, от която да живее и осигурява поминъка на семейството си“, добави министър Танева.

С новия закон за тютюневите изделия недоговориран тютюн няма как да се произведе, коментира на брифинг депутатът от ДПС Ферихан Ахмедова. По думите й, тютюнопроизводителят трябва да сключи договор с изкупвач, за да е сигурен, че неговият тютюн ще бъде изкупен, а не да стига до абсурдни ситуации. Ахмедова поясни, че тази година има неизкупен 700 тона недоговориран тютюн.

Депутатите гласуваха още на лице, което наруши забраната да се препродава изсушен, производителски манипулиран тютюн и не разполага с обект или съоръжение се налага глоба от 50 до 500 лв., съответно имуществена санкция в размер от 2000 до 5000 лв. Същата санкция се налага и на лице, което съхранява суров тютюн без да е вписано в регистъра. Изкупуването на суров тютюн за реколта 2016 г. ще извършва от лица, които са сключили до 1 май 2016 г. договори за изкупуване на суров тютюн с тютюнопроизводители. Срокът за сключване на договорите може да бъде удължен до два месеца със заповед на министърът на земеделието и храните.В 6-месечен срок от влизането в сила на този закон към областните дирекции „Земеделие“ се назначават комисии по тютюна.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.