Русия представи ракетата „нарушител“ на пакта със САЩ 9М729 накара Вашингтон да обяви, че излиза от подписания през 1987 г. договор с Москва

Швейцарският WWF с намеса в държавната политика за туризма „Зелената“ офшорка пробутва на Министерския съвет стар и манипулативен доклад за Пирин. Вместо ски предлагат археологически екскурзии и фото разходки

Висока лавинна опасност през следващите дни, ПСС съветва да бъдем внимателни в планината

Здравето опасно за българските лекари Поне четири са нападенията в спешни центрове последните дни

Ердоган: Развитието на отношенията между Русия и Турция влияе позитивно на регионалната сигурност

Депутатите узакониха проверки на публикации (обзор) Комисията за защита на личните данни има право да влиза в медии и да рови в компютрите на журналистите

Осигуряване след пенсиониране и облекчения за деца

Нинова покани Ахчиева в телевизията на БСП

3 млн. души губят акциите си от приватизацията АИКБ настояват да се оттегли предложението

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 януари 2019

Българско дружество купи банка в Молдова Холдинг “Доверие” взима 64% от Moldindconbank

GPS координати на всяка къща и блок Доброволно ще казваме религия, етнос и здравно състояние

Кери към Тръмп: Подайте оставка Спирането на работата на правителството било срамно

Путин: Русия и Турция продължават да реализират големи проекти и всичко върви по план

Връщат заменките с новия закон за земята Целият бранш против предложените от аграрното министерство промени

Танева: Сектор „Тютюн” да не разчита на субсидии

Сектор „Тютюн“ трябва да бъде пазарно ориентиран. Националната преходна помощ е с намаляващи тавани. В нито един регламент на Еврокомисията, независимо за какъв вид подкрепа става въпрос, думата тютюн не съществува като допустима за подпомагане.
Това заяви земеделският министър Десислава Танева след приемането на второ четене на Закона за тютюна и тютюневите изделия.

По думите й по никакъв начин не може да се разчита на доходност от този сектор и на каквито и да е субсидии.

Във връзка с промяна в начина на критериите за получаване на помощите , министър Танева обясни, че единствената възможност за подкрепа е Националната преходна помощ, която се прилага от миналата година. „Тя е с намаляващи тавани и всяка година намалява. Тя е, за да може тютюнопроизводителят да се преориентира към друг вид производство или сам по себе си да стане пазарно устойчив. Без да получава субсидии да може да произвежда добиви с цена, която му носи печалба, от която да живее и осигурява поминъка на семейството си“, добави министър Танева.

С новия закон за тютюневите изделия недоговориран тютюн няма как да се произведе, коментира на брифинг депутатът от ДПС Ферихан Ахмедова. По думите й, тютюнопроизводителят трябва да сключи договор с изкупвач, за да е сигурен, че неговият тютюн ще бъде изкупен, а не да стига до абсурдни ситуации. Ахмедова поясни, че тази година има неизкупен 700 тона недоговориран тютюн.

Депутатите гласуваха още на лице, което наруши забраната да се препродава изсушен, производителски манипулиран тютюн и не разполага с обект или съоръжение се налага глоба от 50 до 500 лв., съответно имуществена санкция в размер от 2000 до 5000 лв. Същата санкция се налага и на лице, което съхранява суров тютюн без да е вписано в регистъра. Изкупуването на суров тютюн за реколта 2016 г. ще извършва от лица, които са сключили до 1 май 2016 г. договори за изкупуване на суров тютюн с тютюнопроизводители. Срокът за сключване на договорите може да бъде удължен до два месеца със заповед на министърът на земеделието и храните.В 6-месечен срок от влизането в сила на този закон към областните дирекции „Земеделие“ се назначават комисии по тютюна.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.