Московски: След анализите на Световната банка и ЕБВР процедурата за концесията на летище София ще бъде рестартирана

Петима пострадали при катастрофа между микробус и трамвай в София

Арестувани са двама за взрива на банкомат в Сапарева баня

Кметът на Солун: Разочарован съм, защото след 25 г. спорове за името на Македония сме в същата позиция

Шиндзо Абе: Япония ще накара КНДР да промени своя курс и да се откаже от ракетно-ядрените си програми

От днес грипна епидемия и в Благоевград

Спасителна акция за блокирани в старопланинска хижа близо до връх Шипка

15 пострадали след удар на влак в стена в Австралия

САЩ планират да изпратят допълнително хиляда души в Афганистан

Френският външен министър: Русия не може да реши сама сирийската криза

Близо 65 хиляди души останаха без ток в Канада заради силния вятър

165 машини чистиха снега в София през нощта

Импровизирано взривно устройство избухна в мол в Калифорния, няма пострадали

Лавров: Русофобията на Запада сега е по-лоша, отколкото по време на Студената война

Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Танева: Сектор „Тютюн” да не разчита на субсидии

Сектор „Тютюн“ трябва да бъде пазарно ориентиран. Националната преходна помощ е с намаляващи тавани. В нито един регламент на Еврокомисията, независимо за какъв вид подкрепа става въпрос, думата тютюн не съществува като допустима за подпомагане.
Това заяви земеделският министър Десислава Танева след приемането на второ четене на Закона за тютюна и тютюневите изделия.

По думите й по никакъв начин не може да се разчита на доходност от този сектор и на каквито и да е субсидии.

Във връзка с промяна в начина на критериите за получаване на помощите , министър Танева обясни, че единствената възможност за подкрепа е Националната преходна помощ, която се прилага от миналата година. „Тя е с намаляващи тавани и всяка година намалява. Тя е, за да може тютюнопроизводителят да се преориентира към друг вид производство или сам по себе си да стане пазарно устойчив. Без да получава субсидии да може да произвежда добиви с цена, която му носи печалба, от която да живее и осигурява поминъка на семейството си“, добави министър Танева.

С новия закон за тютюневите изделия недоговориран тютюн няма как да се произведе, коментира на брифинг депутатът от ДПС Ферихан Ахмедова. По думите й, тютюнопроизводителят трябва да сключи договор с изкупвач, за да е сигурен, че неговият тютюн ще бъде изкупен, а не да стига до абсурдни ситуации. Ахмедова поясни, че тази година има неизкупен 700 тона недоговориран тютюн.

Депутатите гласуваха още на лице, което наруши забраната да се препродава изсушен, производителски манипулиран тютюн и не разполага с обект или съоръжение се налага глоба от 50 до 500 лв., съответно имуществена санкция в размер от 2000 до 5000 лв. Същата санкция се налага и на лице, което съхранява суров тютюн без да е вписано в регистъра. Изкупуването на суров тютюн за реколта 2016 г. ще извършва от лица, които са сключили до 1 май 2016 г. договори за изкупуване на суров тютюн с тютюнопроизводители. Срокът за сключване на договорите може да бъде удължен до два месеца със заповед на министърът на земеделието и храните.В 6-месечен срок от влизането в сила на този закон към областните дирекции „Земеделие“ се назначават комисии по тютюна.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.