Двоен ръст на делата за дрога срещу ученици във Варна

Двойно са се увеличили за година възпитателните дела срещу ученици, спипани да ползват или разпространяват дрога. Това показва отчетът за 2015 г. на общинската комисия за борба с противообществените прояви на подрастващите.

Миналата година за такова престъпление са били уличени 17 деца, а през 2014 г. - 8, но това е само върхът на айсберга, коментира Светлана Коева, шеф на общинската дирекция "Превенции".

Множат се и децата крадци, като в повечето случаи те задигат джиесемите на свои съученици. За присвояване на чуждо имущество са половината от образуваните миналата година срещу подрастващи общо 126 възпитателни дела. 19 са за побои, едно е за грабеж, а още едно - за блудство. Регистрираните извършители на възраст от 8 до 17 г. са 145, като 11 от тях са нарушили закона повече от един път в рамките на 12 месеца.

"Това значи, че семейството и институциите не са си свършили добре работата", коментира секретарят на комисията и зам.-кмет на Варна Тодор Иванов. Според него повечето дела са срещу момчета, а най-сериозният рисков фактор е напускането на училище. Затова в ромските махали престъпността сред децата е по-висока.

"Семейната среда има голямо значение, а там често деца раждат деца и не могат да ги възпитават или пък са неграмотни", поясни Иванов. За да се преодолее негативната тенденция тази година комисията ще назначи обществени възпитатели в училищата в ромските квартали. В общността вече е открит и клуб "Връстници обучават връстници".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право