Втори ден четат обвинението за възхваляване на джихад на имамите от Пазарджик

Делото срещу 14 имами от Пазарджик, обвинени в разпространение идеите на терористичната организация „Ислямска държава”, продължава. Процесът започна в Окръжния съд в града вчера.

Очаква се днес прокурорът по делото Недялка Попова да продължи с четенето на обвинителния акт от 150 страници. Както Труд писа за пръв път съд у нас гледа дело за пропагандиране и възхваляване на джихад.

Обвинението

Според прокуратурата един от обвиняемите Ахмед Муса Ахмед е започнал проповедническа дейност за разпространяване на течение в исляма, прието за радикално, наричано салафизъм . Проповедническата си дейност пред своите последователи той провеждал главно в джамията „Абу Бекир”, в квартал „Изток” в град Пазарджик, предава "Фокус".

С развитието на процесите в Близкия изток от лятото на 2013 година и по-конкретно в Сирия и Ирак, под влияние на възприетите идеи на религиозния водач обвиняемият Ахмед Муса Ахмед, мюсюлманите започнали да демонстрират симпатиите си към действията на бойците от групировката „Ал Кайда в Ирак” постепенно преминала в „Ислямска държава”.

Тази групировка базира дейността си и идеологията си също на салафитската интерпретация на исляма, се посочва също в обвинителния акт. Обвинителният акт е с обем над 150 страници.

Коментари

Задължително поле