Арабската приказка на Преслава продължава (СНИМКИ)

Нови правила и инструкции в МБАЛ-Павликени след гафа със забравената в скенера жена Цяла седмица е продължило вътрешното разследване в болницата

Мъж мятал мебели от балкона и потрошил две коли в Павликени Извършителят е настанен принудително

Борисов след среща с Борис Джонсън: Той каза, че е първият британски премиер с българско име

Безплатни прегледи за остеопороза в Майчин дом Изследванията ще се извършват от 21 до 23 октомври включително

4 години затвор за педофил, блудствал с малолетна и заснел филм

17-годишна примами айтозлия в хотелска стая, сутеньорът й го обра

800 коня задвижват най-мощното кабрио Ferrari 812 GTS с атмосферен двигател V12 ускорява за 8,3 секунди от 0 до 200 км/ч

Разкриха склад с антики в Лясковец В хранилището са открити книги от 17 и 18 век, саби, ятагани, револвери, пушки

Тяло на мъж е открито при гасене на пожар край пазарджишко село

Голям пожар в жилищен блок в столичния квартал „Сердика“

Излезе от печат третата част на книгата „Шампионите разказват”

Има частично подобрение в състоянието на Стефан Данаилов

Поколението Z и политиката Зелените успяват да продадат „наближаващата гибел“ на впечатляващи млади умове и да ги подтиква към ярост

В Арктика откриха кафе от 1902 година (СНИМКИ)

Ангел Найденов: Военните не са пъдари, на границата трябва да охраняват с оръжия

Военнослужещите все пак не са пъдари. С геги ли ще охраняват военните границата, ако не с личното си оръжие, коментира бившият министър на отбраната и депутат от БСП Ангел Найденов въпроса, дали изпратените да помагат с охраната по границата, трябва да са въоръжени.

„Винаги съм смятал и продължавам да смятам, че има достатъчно други текстове и в Конституцията и по начина, по който са дефинирани мисиите на въоръжените сили, които позволяват участието им в съвместни действия с МВР по охрана на държавната граница”, каза Найденов пред бТВ относно промените в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Той коментира, че има съответни постановления на Министерски съвет, които определят, че дейността по охраната на държавната граница е стратегическа дейност. „Държавната граница е част от стратегическата инфраструктура на страната, т.е. има достатъчно основание това да бъде част от задачите на българската армия“, смята Найденов, който добави, че с оглед на всичко това, което се случва по държавната ни граница с Турция, е необходимо да се вземат допълнителни мерки.

Ангел Найденов изрази безпокойство от забавянето на защитното съоръжение по границата с Турция. „Меко казано имаше голяма доза неистина в отговора на министър Бъчварова на моя въпрос в пленарна зала. Тя заяви през месец януари, че защитното съоръжение ще бъде завършено до края на март. Сега разбираме, че април и май ще бъде завършено едва на половина защитното съоръжение от 130 км. Това са темпове, които ме изумяват”, подчерта бившият военен министър.

„Повече от една година се строят около 50 км. Българската армия за по-малко от четири месеца построи 30 км на цена, която е четири пъти по-ниска от тази, която в момента наблюдаваме”, припомни Найденов. По думите му със сегашните строителни дейности защитното съоръжение по границата излиза по милион лева на линеен километър. За сравнение през 2014 година, когато армията е строила, цената е била 250 000 лева на километър.

Питахме защо не се увеличи щатът на „Гранична полиция” (бел. ред. – той е около 6000 души), но нямаме задоволителен отговор, поясни той. По думите му този вариант би бил по-евтин вместо непрекъснато да се командироват полицаи от вътрешността на страната.

На директен въпрос кой трябва да е на първата линията при охраната на границата, Найденов отговори, че това трябва да е МВР. Военните формирования не може да бъдат включвания в хайки, които да търсят мигранти в планинските региони, добави той.

Бившият министър на отбраната даде негативна оценка на военния министър, тъй като през последните години в Министерството на отбраната имаше поредица от скандали. „Породи се атмосфера на напрежение и несигурност и сред служещите, и сред ръководството“, смята Найденов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.