Рекорд: За 10 месеца в академията в Свищов се изредиха петима ректори

Сагата кой да е начело на Стопанската академия „Д. А. Ценов” в Свищов продължава. Висшето училище се прослави със своеобразен рекорд след като за последните 10 месеца имаше петима ректори. На ръководната длъжност се изредиха скандалния проф.Величко Адамов, посочената за негова наследничка проф.Теодора Димитрова, която бе само броени дни на поста, двама служебни ректори и новоизбраният преди седмица доц.Иван Марчевски.

Само преди дни обаче 35-годишната амбициозна професорка е депозирала в Административния съд във Велико Търново поредна жалба. С нея Теодора Димитрова атакува провеждането на две Общи събрания в академията, които се състояха на 8 и на 16 февруари. Предстои оспорената им легитимност да бъде разгледана в съдебно заседание по образувано по жалбата дело. За новия процес се разбра в навечерието на насроченото за петък заседание на Академичния съвет на свищовския ВУЗ. На него трябваше да бъдат избрани новите зам.ректори.

Докато академичният орган заседаваше, в кулоарите на учебното заведение кротко чакаше призовкар, който се чудеше на кого да връчи известията за новото съдебно дело.

На 23 февруари пък Районният съд в крайдунавския град излезе с решение, с което магистратите са постановили, че провъзгласената на 28 май миналата година за ректор на учебното заведение проф. Теодора Димитрова е била незаконно уволнена от служебния ректор на академията проф. Иван Върбанов. Претендентката за поста оспорила пред Темида негова заповед за освобождаването , а магистратите са се произнесли в нейна полза. В решението пише тя да бъде възстановена на последно заеманата от нея длъжност. Съдът отсъди също на проф. Димитрова да бъдат платени и 485 лв разноски по делото.

Решението на първата инстанция може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Окръжния съд във Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини