Изправят на съд габровец за лихварство

Окръжната прокуратура в Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу 64- годишен мъж, неправомерно давал парични кредити срещу лихва.

Антон К. ще отговаря пред Темида за това, че в периода от август 2009 г. до края на 2014 г. в Габрово извършвал банкови сделки без разрешение, като дал на трима мъже парични кредити срещу лихва. На М. С. на два пъти е предоставил заем от общо 20 000 лв, а срещу сумата получил 10 450 лв лихва. На К. Р. отпуснал 3000 лв, за които прибрал 900 лв и на Т. Н. на два пъти предоставил общо 6000 лв, срещу които му били платени 540 лв. Всички заеми са на обща стойност 29 000 лв., като с това Антон К. причинил на заемополучателите значителни имуществени вреди и получил неправомерни доходи на обща стойност 11 890 лв.

Обвиняемият имал фирма за счетоводни услуги и разполагал със свободни парични средства. Решил да развива дейност по даване на кредити на граждани срещу съответна лихва. Улеснен бил да предлага пари в заем от това, че познавал финансовото състояние на клиентите си и нуждите им от свежи пари за развиване на дейност. Въпросните сделки са били незаконни.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд Габрово.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право