"Господин Ганьо" шества на русенска сцена

Безсмъртният "Господин Ганьо" ще шества премиерно на сцената на ДТ "Сава Огнянов" в понеделник. Пиесата на Георги Данаилов, която се поставя на русенска сцена от Пламен Панев, пренася образа на Бай Ганьо от едноименното произведение на Алеко Константинов.

"Тази пиеса е сатира с такива силни измерения, че понякога ми е чудно защо продължавам да се занимавам с нея, Бай Ганьо е толкова екзистенциален проблем, че трябва да се срамуваме от него", призна Пламен Панев. Режисьорът иска да покаже "един зловещ Бай Ганьо", който се е изродил и днес шества с бронирани коли и бухалки в България. "Той ни унищожи, влезе в нас и ни разяде, победи социалната ни култура", допълни Пламен Панев.

В ролята на Ганьо Балкански ще се превъплати Любомир Кънев. Бодков ще е Йовко Кънев, Гочоолу - Ивайло Ненов, Дочоолу - Александър Узунов, Данко Харсъзина - Кадри Хабил, Иречек - Венцислав Петков, Майката на Марженка - Татяна Цветкова, а Гуньо - Ивайло Спасимиров. Най-новата актриса на Русенския театър Дайана Михайлова ще дебютира като Марженка.

"Ежедневно и ежеминутно дори откривам черти на Бай Гоньо у себе си, ако накараме публиката да се замисли поне за 15 минути след спектакъла, значи сме си свършили работата, обясни актьорът Любомир. ДТ "Сава Огнянов" поставя за втори път пиесата след 1995 г., когато тя се играе под заглавието "Господин Балкански".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура