Скандал в художествената гимназия в Сливен

Водещи преподаватели в Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" в Сливен заявиха, че започват протест и са готови да подадат оставки, ако досегашната директорка на учебното заведение Пенка Кушкиева отново бъде назначена на поста си.

В писма да министъра на културата Вежди Рашидов, до ръководство на Националната художествена академия и до сливенци недоволните творци обвиняват директорката в тоталитарно управление, незачитане на общите решения, липса на отчетност, както и инициативност за популяризиране на творчески изяви на учениците. Те припомнят, че през 2011г., когато директорското място било овакантено, преподавателите излъчили свой кандидат сред колегите си - художника Стефан Кънев. От културното министерство предпочели Кушкиева и дори удължили договора й, въпреки създалото се още тогава недоволство от ръководенето й на елитната в страната гимназия.

Новият конкурс бил на 19 февруари. И този път преподавателите излъчили свой фаворит за поста - художника Александър Дойчинов. Но според получената неофицално информация, досегашната директорка отново спечелила. "Този мач вече сме го гледали преди 5 години и не вярвахме, че ще се повтори отново" - каза художникът Тодор Терзиев, който е и бивш, дългогодишен директор на учебното заведение. Колегата му Ташко Попов, главен учител и един от основателите на първата в страната специалност по рекламна графика, заяви, че ако информацията се окаже вярна, веднага напуска.

На 26 февруари бе обявено, че директорката Пенка Кушкиева публично ще огласи своята позиция. Но по-късно бе разпратено съобщение, че се отказва от коментар, докато не бъдат оповестени резултатите от конкурса, за да не се влияело на комисията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони