Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Училища и градини с по-ниски сметки за парно Потребили сме по-малко топлоенергия през декември

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

Отец Евгений от Сливен: Децата ми са без джобни на училище, но връщам надбавките на министър Калфин

143 лева, увити в хартия, приготвиха сливенският православен свещеник Евгений Янакиев и две от дъщерите му – Ксения и Вяра, и се запътиха към социалната служба в града.

Парите са от детските надбавки, които семейството получило за януари. Децата им се лишавали от джобни пари за училище вече втора седмица, за да върнат сумата. Но и те, и родителите им били решени да я дадат обратно на социалното министерство в знак на протест.

Семейството има 9 деца. За четири от тях не получава надбавки – две били вече пълнолетни, а държавата лишила други две от помощта, тъй като родителите отказват да ги ваксинират.

„Надбавки получаваме за останалите си 5 деца. Сумата бе 170 лева. Но в резултат на реформата, бе намалена на 143 лева. Излиза, че сме ощетени с 385 лева годишно“ – възмути се свещеникът.

Според реформата, да имаш повече от 3 деца било грях, защото размерът на надбавката рязко спадал – посочи той. Не са предвидени достатъчно данъчни облекчения за родителите, които добросъвестно изпълняват задълженията си.

„В Закона за общия доход, например, има все пак облекчения, но те са за семействата с до 3 деца“ – каза духовникът. „Наливането на пари на калпак“ определи като антиреформа, тъй като не се отчита дали се полагат усилия, или не.

„Тази реформа е насочена към малцинствата, но дори и те не реагират“ – отбеляза отец Евгений. Каза, че проявява разбиране, че държавата нямала пари. „Но истинската реформа трябва да започне от парламента, от държавните и общинските администрации. Направи ми впечатление, че вътрешният министър Бъчварова започна съкращения, но на редови полицаи. Защо не започна от „панталонковците“ – каза още свещеникът.

„Ако моите деца изпитват лишение, искам да кажа на управляващите, че българският народ е много здрав и издържлив, със силен дух. И да внимават този дух да не се обърне към тях!“ – допълни многодетният баща.

Той съобщи, че симпатизира на социалния министър Калфин, въпреки че не можел да си обясни защо един ляв политик участва в дясно правителство. Искал да се срещне с него, за да му каже какви са неговите предложения за реформата.

„Но министърът отклонява срещата. Затова ще му върна детските надбавки чрез подчинената му служба в Сливен“ – обясни отец Евгений. Малко по-късно се оказа, че засега няма как да изпълни намерението си.

„Социалните ми обясниха, че трябвало да се обърна към Тотка Костова, директор на Регионалната дирекция за социално подпомагане, защото тя била представител на държавата. Но нейният приемен ден бил във вторник. Тогава ще отида“ – съобщи той.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.