ЕК: Напредъкът на България е достатъчен Съвет съпредседателстван от вицепремиер и представител на ВСС ще функционира след края на евромониторинга

Млада шофьорка се удари в три паркирани коли и тераса на къща в Смолян

Стартира строителството на Софийския околовръстен път от магистрала „Тракия“ до ж.к. „Младост“

Обявена за издирване ученичка от Търговище се прибра у дома

Херо се разбра с „Берое“

Библиотеката на София на 91 години А1 подарява на Столична библиотека интерактивно студио

Съдят мъж за закана за убийство, кражба на дърва и незаконно оръжие Жертви на обвиняемия са баща и син в Еленско

34-годишен мъж открадна паметна плоча от гробище в русенско село

Германия предлага международно контролирана зона за сигурност в Северна Сирия

Булчинска рокля на Дженифър Лорънс със собствена хотелска стая

Хърватия влиза в битката за новия завод на „Фолксваген“

Арест след силна музика

Отец Евгений от Сливен: Децата ми са без джобни на училище, но връщам надбавките на министър Калфин

143 лева, увити в хартия, приготвиха сливенският православен свещеник Евгений Янакиев и две от дъщерите му – Ксения и Вяра, и се запътиха към социалната служба в града.

Парите са от детските надбавки, които семейството получило за януари. Децата им се лишавали от джобни пари за училище вече втора седмица, за да върнат сумата. Но и те, и родителите им били решени да я дадат обратно на социалното министерство в знак на протест.

Семейството има 9 деца. За четири от тях не получава надбавки – две били вече пълнолетни, а държавата лишила други две от помощта, тъй като родителите отказват да ги ваксинират.

„Надбавки получаваме за останалите си 5 деца. Сумата бе 170 лева. Но в резултат на реформата, бе намалена на 143 лева. Излиза, че сме ощетени с 385 лева годишно“ – възмути се свещеникът.

Според реформата, да имаш повече от 3 деца било грях, защото размерът на надбавката рязко спадал – посочи той. Не са предвидени достатъчно данъчни облекчения за родителите, които добросъвестно изпълняват задълженията си.

„В Закона за общия доход, например, има все пак облекчения, но те са за семействата с до 3 деца“ – каза духовникът. „Наливането на пари на калпак“ определи като антиреформа, тъй като не се отчита дали се полагат усилия, или не.

„Тази реформа е насочена към малцинствата, но дори и те не реагират“ – отбеляза отец Евгений. Каза, че проявява разбиране, че държавата нямала пари. „Но истинската реформа трябва да започне от парламента, от държавните и общинските администрации. Направи ми впечатление, че вътрешният министър Бъчварова започна съкращения, но на редови полицаи. Защо не започна от „панталонковците“ – каза още свещеникът.

„Ако моите деца изпитват лишение, искам да кажа на управляващите, че българският народ е много здрав и издържлив, със силен дух. И да внимават този дух да не се обърне към тях!“ – допълни многодетният баща.

Той съобщи, че симпатизира на социалния министър Калфин, въпреки че не можел да си обясни защо един ляв политик участва в дясно правителство. Искал да се срещне с него, за да му каже какви са неговите предложения за реформата.

„Но министърът отклонява срещата. Затова ще му върна детските надбавки чрез подчинената му служба в Сливен“ – обясни отец Евгений. Малко по-късно се оказа, че засега няма как да изпълни намерението си.

„Социалните ми обясниха, че трябвало да се обърна към Тотка Костова, директор на Регионалната дирекция за социално подпомагане, защото тя била представител на държавата. Но нейният приемен ден бил във вторник. Тогава ще отида“ – съобщи той.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.