Борисов унизи реформаторите (обзор)

Премиерът Бойко Борисов публично унизи колегите си от Реформаторския блок. По време на парламентарния контрол той бе седнал до вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева, която е лидер и на ДБГ. През по-голямата част от времето Борисов разлистваше и четеше някаква папка. По-късно я даде на вицето си. Кунева обясни, че премиерът й връчил меморандум към коалиционното споразумение с неговия подпис вътре.

„Това беше много политически коректно от страна на премиера и аз го оценявам”, заяви Кунева.

„Дотук в текста на меморандума участваха всички, които поискаха от РБ. Той имаше доста широко представителство при неговото обсъждане”, каза още Кунева. По думите ѝ не е имало въпроси и несъгласие с меморандума. След това тя отиде на среща с представителите на Гражданския съвет към РБ.

76 дни от Реформаторския блок не могат да напишат и поднесат за подпис анекса към новото споразумение, след като те самите настояха за това. От РБ дори поставиха условие, че ако няма нов документ, ще напуснат властта. Идеята им дойде след оставката на правосъдния министър Христо Иванов.

Засега само ДБГ и СДС са готови да подпишат документа. Останалите партньори в блока не го искат. Затова се заговори и за оставката на военния министър Николай Ненчев.
„Не съм чул такива слухове, когато чуя слухове, действам“, каза премиерът Бойко Борисов.

Не мога да соча с пръст Пеевски и Златев

"Изпратих официално писмо до Комисията за защита на конкуренцията, за да се произнесат като независим орган за появяване на евентуален картел", обяви в парламента премиерът Бойко Борисов по повод разследването на седемте най-големи вериги бензиностанции. Той поясни, че не е намеквал на КЗК да правят нещо, а е изпратил официално писмо до комисията да се произнесат като независим орган. „Това не е намек, а официален документ“, категоричен бе премиерът.

„Не мога да соча с пръст Делян Пеевски и Валентин Златев“. Така премиерът отвърна на въпрос с какво са лоши Валентин Златев и Делян Пеевски.

„Това, че фирми, които вие, медиите, свързвате с тях, бяха извадени от обществените поръчките, не мога да ги посоча с пръст”, коментира Борисов.

На въпрос защо при 3 млрд. лв. от контрабанда няма арестувани, премиерът отговори, че тогава не е имало бюро. „Сега с бюрото всеки камион, всеки кантар, всичко се наблюдава. Като се направи тази превенция, парите си идват в бюджета“, каза той и съобщи, че по новия закон за борба с корупцията по високите етажи се обсъждат мерки заедно със специализирания съд, прокуратурата и комисията по конфискация.

Премиерът Борисов заяви, че е "изключително "за" построяването на втори лифт на Банско и счита, че е престъпление да го няма". Но заради безпокойство на екоорганизациите за някои други части от курорта, които ако бъдат подписани по начина, който се предлага, би могло да застрашат природата, решил да даде последен шанс на двете спорещи страни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика