Кметът на Карлово на съд за присвояване на 26 984,68 лв. европари (обзор)

Депутат от Реформаторския блок воден фиктивно на работа по европроект, взел 9241 лв.

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в петък обвинителен акт срещу кмета на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов за длъжностно присвояване на 26 984,68 лв. средства, предоставени на българската държава от Европейския съюз. Обвинителният акт е внесен в Районен съд-Карлово, който е местно и родово компетентен да разгледа делото.

Според държавното обвинение кметът Кабаиванов е присвоил въпросната сума от сключен договор между Община Карлово и МОСВ за безвъзмездна финансова помощ по ОП "Околна среда 2007-2013 г." за доизграждане и модернизация на градска пречиствателна станция за отпадни води (ГПСОВ) и канализационна мрежа. Присвояването е извършено в полза на трима фиктивно назначени от Кабаиванов в звеното за управление на проекта служители в периода от 24 април 2013 г. до 30 април 2014 г. Единият от тях е областният лидер на СДС-Пловдив и настоящ депутат от Реформаторския блок Никола Хаджийски, който "заработил" 9241,33 лева. Със същата сума се облажил и седесар №1 на Раковски Милко Стрехин, а бившият шеф на ВиК-Карлово Елен Венциславов Писачев получил 8502,02 лв.

На кмета на Община Карлово е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" от 5000 лв., а за повдигнатите му обвинения по чл. 202, ал.2, т.1 и т. 3, вр. чл. 201, вр. чл. 26, ал.1 от НК предвиденото от закона наказание е затвор от 3 до 15 годиши и лишаване от права да заема определена длъжност. "Нямам никакви притеснения по повдигнатото ми от Окръжна прокуратура-Пловдив обвинение и вярвам, че правото ще възтържествува в съда. Проектът за доизграждане и модернизация на пречиствателната станция и канализационната мрежа на Карлово е приключил успешно и без никакви корекции и забележки от управляващия орган. Всички дейности са извършени съгласно българското и европейското законодателство и няма никакви нарушения", твърди д-р Емил Кабаиванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини