Започнаха предварителни кандидатстудентски изпити в Русенския университет

Започнаха преварителните кандидатстудентски изпити в Русенския университет /РУ/, съобщиха от ректората. В събота е тестът за специалности с входно ниво по български език, биология и история на България.

Единният приемен изпит се състои от две части - обща и специална по избор. Продължителността му е 3 часа, освен ако в програмите не е определено друго време. През април кандидатите могат да проверят знанията си и по общотехническа подготовка.

РУ вече обяви целогодишен прием на студенти. Кампанията разчита на социалните мрежи и засиления интерес към приема на документи и плащането на такси онлайн. Всеки кандидатстудент може да подаде документи и да се яви на предварителни изпити два пъти месечно. Младежите ще избират коя оценка да използват при формирането на бала за прием и да знаят, че са приети във висшето училище.

Заради демографската криза т.г. приемът ще се ограничи до 2000 места и няма да се откриват нови специалности. Ще се развие дистанционната форма на обучение за акредитираните една бакалавърска и 4 магистърски програми.

М.г. обявените 2400 места за държавния прием в 52 специалности на РУ бяха намалени със 150. Разчита се и на обучаваните 300 чуждестранни студенти, включително на 9 новопристигнали от Камерун.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони