Фотоистория по дупнишките спирки

Фото информационни банери под мотото "Дупница помни…" се монтират по автобусните спирки в града, казаха от общината. Фотодокументалните композиции са подготвени от уредниците на местния музей. Всичко трябва да приключи до празника на Осбовождението - 3 март.

Докато чакат рейса си, пътуващите в градскиа транспорт и за 16-те съставни села ще могат да четат за живота и делото на 16 видни дупничани, свързани с историята на града и околията и в национален мащаб. Като Христаки Павлович-Дупничани например. Идеята се родила спонтанно.

"Младите хора изобщо не познават историята на родния си град. Още по-малко и за знаменателни личности, които са дали много на града и България. Тези хора и делата им трябва да се знаят и познават, затова решихме да се спрем на този вариант. Докато чакаш автобуса, да прочетеш за някой свой съгражданин и да не се срамуваш. Задавам риторичния въпрос – колко хора знаят, че бащата на ксерокса е акад.Георги Наджаков и откритията му се ползват в няколко области. Един голям дупничанин, признат в целия свят, но в България малцина знаят за него", мотивира акцията с банерите по спирките кметът на Дупница инж. Методи Чимев /ГЕРБ/. Отсега се работи по идеята за догодина преди 3 март, токава ще бъдат експонираин по спирките и ще са нагледен урок по родолюбие българските царе, казва в аванс градоначалникът.

В предишините мандати на видни места на билбордове бяха показани забележителни обекти, кътове и популярни "сюжети" от града отпреди 50-60 години, което предизвика голям интерес сред минувачите. Общинската фирма "реклама" обаче фалира и билбордовете отпадната като ретрофотоатракция за дупничани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони