Какъв шпионин сте според зодията

Време е за дерби!

Над 50 огнеборци, Гражданска защита и доброволци гасиха 5 часа пожар край Търново

На 18 март 2018 да почерпят

Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха твърденията на Мария Захарова за съпричастност към невротоксина, използван срещу Сергей Скрипал

Приключиха преговорите между шведския и севернокорейския външен министър

Изборите в Русия: Странни птици има сред осемте кандидати

Само 1 от 10 българи спортува активно, румънците са по-мързеливи от нас в ЕС 70% от нашенците обаче смятат, че са в добро или много добро здраве

Властите в Албания издирват двама българи, част от банда за фалшиви документи

25 000 руснаци може да гласуват у нас за президент Бюфет с деликатеси ще има в секцията на посолството в София

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 18 март 2018

Българка с награди за висша мода в Щатите Заедно с трима сънародници Антоанета Балабанова получи оскар на съпътстващите призове Red Carpet Concierge International в Чикаго

Томислав Дончев: Тези които искат да бутнат властта с партизански методи, заслужават прозвището “гадове”

Варненски ученици спечелиха конкурс на НАСА В надпреварата участвали над 10 000 деца от цял свят

Китай заяви, че е категорично против американския закон за официалните контакти между САЩ и Тайван

Опазването на културно-историческото наследство обсъждаха в Търново

Широка обществена дискусия по повод промените в Закона за културното наследство се проведе в събота във Велико Търново.Депутати, представители на местната власт, архитекти, юристи, учени и експерти се включиха във форума . В дискусиите участваха и депутатите Иван Иванов от Реформаторския блок и Евгени Стоев от ГЕРБ, които са сред съвносителите на промените. Участие взе и народният представител Вили Лилков.

“Промените в Закона за културното наследство минаха на първо четене. Предстои да изгладим спорните точки. Една от тях е т. нар. “мълчаливо съгласие”. Това означава, че когато в законоустановения срок съответната институция не се е произнесла с решение, то тогава се приема, че е дала положително становище”, поясни Иван Иванов, който е и зам.- председател на Народното събрание.

Според него предлаганият срок от 2 месеца е твърде малък и е по- удачно да бъде удължен на 4 месеца. Друга промяна предвижда обектите, които нямат статут на културни ценности да преминат в компетенциите на местните власти. Вносителите предлагат в общините с териториално деление да се създадат специализирани звена от наличната численост на местните администрации със специалисти, които отговарят на изискванията на закона за извършване на дейности по консервация и реставрация.

„Основната задача е да се преодолее забавянето от страна на Националния институт за недвижимо културно наследство на преписки, които се обработват в срокове, далеч надхвърлящи законово установения срок, което предизвиква множество проблеми пред местните власти и се възпрепятства изпълнение на проекти и аварийни дейности. Сред тези общини ще бъде Велико Търново. Тук има капацитет от експерти и архитекти. Идеята е да се отпуши процеса, но има риск да се заобиколят експертизите. Затова ще търсим най- доброто решение”, категоричен е Иван Иванов.

Той уточни, че до 7 март е срока, в който трябва да бъдат внесени предложенията. Те ще бъдат разгледани на второ четене в Комисията по култура и медии в парламента, а след това ще влязат в пленарната зала.

Депутатът Евгени Стоев пък допълни , че подобни дискусии са изключително полезни, тъй като различните експерти споделят своята гледна точка за готвените промени. Според него въвеждането на мълчаливо съгласие е революционно решение. “Така хората няма да се налага да чакат прекалено дълго време институциите, които понякога са лениви, да се произнесат. Има и достатъчно оплаквания от граждани, че са били рекетирани, но смятам, че тази практика ще бъде пресечена с законодателните промени”, коментира Стоев.

Той смята, че е необходимо да бъде прецизирана процедурата за мълчаливо съгласие. Мнения в дискусията изразиха областният управител проф. Пенчо Пенчев, директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов, шефът на Регионалната библиотека Иван Александров, археолози и архитекти.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.