Българска минерална вода с розово масло стана хит в Китай

Българска минерална вода с розова масло се превърна в хит в Китай. Водата е разработена в родопско село Орехово. Засега продуктът основно се изнася за, това лято се очаква износ за общо 10 страни, съобщава БНТ.

Освен от Китай интерес към минералната вода с розово масло има още от Унгария, Германия и Обединените арабски емирства.

Идеята на технолозите във фабриката в Орехово в началото била съвсем различна –да се правят ароматни води от различни растения, основно билки."Един наш приятел гледа рози и реши да ни подари малко розово масло. И в този момент на мен ми стана ясно, че аз просто съм изпуснал в съзнанието си да мисля за маслото от роза и че от него може да стане нещо много добро - една абсолютно естествена вода", разкри Емил Тихолов, управител на фабрика за бутилиране

Още след първите проби става ясно, че такъв продукт е напълно възможно да се произвежда, въпреки че розовото масло е неразтворимо. "Всичко това претърпя калиброване, технологични тестове и достигна до един абсолютно стабилен биоорганичен продукт, който има и сертификат", коментира той.

Производството в малкото родопско село Орехово обаче се оказва истинско предизвикателство от логистична гледна точка. "Никак не е лесно, защото хората постепенно напуснаха. Главно работниците ни са от околните села, Асеновград и Пловдив. Би било най-добре да са оттук, но оттук ползваме един-двама човека. А общо ни трябват 20 и повече.

Освен от Китай интерес към минералната вода с розово масло има още от Унгария, Германия и Обединените арабски емирства.

Коментари

Задължително поле