Борисов дава два дни на гърците да свалят блокадата

Ако блокадата на границата ни с Гърция не приключи до два дни, ще считам, че това е насочено срещу България, казва премиерът Бойко Борисов пред над 150 младежи по време на VII Зимен университет на МГЕРБ, който се провежда в Сандански, предава бТВ.

Ще използвам правото си на вето и няма да отида на извънредната среща на високо равнище между Европейския съюз и Турция на 7 март, заявява министър-председателят. Ще отида на границата, за да привлека вниманието на всички европейски колеги що за съседи имаме, казва Борисов.

Това българският премиер смята за последна възможност, за да се спре случващото се вече месец на българско-гръцката граница, което той квалифицира като безобразие. Той съобщи, че преди срещата с представителите на Младежи ГЕРБ в Сандански е посетил ГКПП "Кулата-Промахон".

Там по думите му българските гранични полицаи и митничари са създали перфектна организация. "Минах да видя и гръцките фермери и тяхната полиция", каза той, но там не видял нито един човек при тракторите, с когото да разговаря. Той благодари на министъра на транспорта Ивайло Московски за това, че е положил всички възможни усилия и грижи за облекчаване на българските превозвачи, но по думите му "дотам ни стигнаха силите".

"Предал съм на външния министър Даниел Митов да се свърже с Европейската комисия, с Европейския съюз и да им каже, че ние не можем да обсъждаме каквито и да е теми, свързани с Гърция, ако пунктовете ни бъдат блокирани", каза още Борисов.

Той припомни, че досега в Брюксел България е защитавала изключително много гръцките интереси като наш съсед и партньор, че е работил с няколко гръцки премиери, и независимо дали са леви или десни, са имали силна подкрепа от българска страна. "Моите уважения към всеки, но българите са ми по-мили", посочва премиерът.

Коментари

Задължително поле