Николай Ненчев: За връщането на задължителната казарма са нужни промени в Конституцията

За връщането на задължителната казарма е необходима сериозна дискусия и промени в К, заяви военният министър Николай Ненчев пред Нова тв.

„Трябва да се помисли за какво време – за една година или повече, а за това са необходими допълнителни средства. Какво правим с българите в чужбина, а те са 2,5 милиона, техните деца също подлежат на казарма. Ако върнем казармата, те може да се откажат от българско гражданство”, заяви Ненчев.

Ненчев подчерта, че е "за това България да има професионалната си армия".

"Ние даваме възможност всеки, който пожелае, да мине обучение за 5 -6 месеца и после да остане в резерва”, уточни министърът.

„С промени в Закона за въоръжените сили ние искаме да имаме списъците с резерва на младежи от 18 до 32 години. При въвеждане на военно положение ние имаме право да призовем някои от тези хора”, коментира още Ненчев и подчерта, че тези промени още не са гласувани в НС.

За охраната от военни на границата министърът посочи, че Българската армия и досега е оказвала логистична подкрепа. „До момента се справяме чудесно. Вижте какво се случва в Гърция, в Турция. Ние се справяме успешно. Законът е приет, имаме пълна готовност във всеки момент, в който имаме нужда да изпратим военни на границата. Патрулите ще бъдат съвместни, ако се наложи. Вземаме превантивни мерки и ако се наложи, ще бъдем там и ще защитим териториалната цялост на страната”, каза военният министър.

За политическата ситуация в управляващата коалиция той отново подчерта, че е получил пълна подкрепа на БЗНС и на премиера. Ненчев иска още един – два дни за разговори за подписване на коалиционното споразумение.

Министърът на отбраната обяви още, че ще направи пълен преглед на всички обществени поръчки за армията. Тези, които са наложителни и от национално значение, няма да бъдат спрени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини