Дъщерята на Лени Кравиц ще бъде Жената-котка в новия „Батман“

183 прасета за два уикенда отстреляха на територията на горското в Омуртаг

В очакване на Джок Полфрийман пред центъра за временно настаняване в Бусманци (СНИМКИ)

Общинската болница в Нова Загора има нов скенер

Михайлов подаде оставка

Борисов ще се срещне с премиера на Кралство Камбоджа Хун Сен

Официално: Борислав Михайлов подаде оставка

Убиец влиза за 25 години зад решетките 23-годишният Тодор отърва доживотния затвор заради съкратен процес

Джулиана Гани и годеникът й пускат обща песен, осмиваща Ричард Величков

Премиерът Борисов: Партньорството между България и Израел продължава да е отлично във всички сфери

Дядо блъсна с колата си баба на пешеходна пътека

Съдът спря делото за преместването на Куйович

И това видяхме…

БСП: Новият закон за образованието затруднява общините и закрива училища

Депутатите от парламентарната група на БСП „Лява България“ Стоян Мирчев и Мариана Бояджиева зададоха въпрос към министъра на образованието във връзка с преминаването от стария Закон за народната просвета към новия Закон за предучилищното и училищното образование и ролята на общините в него.

Стоян Мирчев обясни ситуацията, като припомни, че през 2016 г. общините са приели бюджетите си на база отпадналия Закон за народната просвета, а от първи август влиза новият закон, което предвижда промени. Той продължи, че през май общинските съвети трябва да се произнесат за промяна на статута на общинските училища, наложена от новия закон, защото основното образование вече не е до осми, а до седми клас. „Има общини в сравнително добро финансово състояние, които ще реагират безпроблемно на тези сътресения, но има и такива, за които финансовите затруднения могат да доведат до закриване на училище”, каза още Мирчев.

Мариана Бояджиева заяви, че при прилагането на новия закон има много неясноти, идващи и от факта, че стандартите за физическата среда и за финансирането не са готови. По думите й явно преструктурирането ще върви в рамките на бюджета за 2016 г. и на приетите бюджети на отделните общини.

„Няма да има проблем там, където общините имат финансов резерв, но тези, които нямат достатъчно средства, ще имат затруднения”, категорична бе Бояджиева. Тя даде пример с обединяването на детски градини в община Видин и на някои професионални училища. „Общините бяха натоварени допълнително с новия закон – 87 професионални гимназии в сферата на земеделието ще бъдат прехвърлени от Министерство на земеделието и храните към общините. Това е свързано и с бюджетни разходи, и с опасност от закриване на училища”, продължи народният представител.

Тя цитира данни на Световната банка, според които всяко закриване на училище води с от 5 до 10% увеличаване броя на отпадащите ученици. „Ние се обръщаме към МОН да проведе разяснителна кампания по въпросите, с които трябва да информира обществото от гледна точка на предстоящите промени. МОН трябва да е наясно колко и кои училища ще бъдат преструктурирани и закрити и да бъдат подпомогнати общините”, завърши Мариана Бояджиева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.