Напусна охранителят на единственото училище в Треклянско

Охранителят портиер на единственото училище "Св.Климент Охридски" в най-малката община в България - Трекляно, напуснал, съобщиха от администрацията.

Младият мъж взимал 340 лева заплата, което не го задоволявало, и се хванал секач в дърводобивна фирма в района. Мястото му е обявено за свободно в сайта на регионалния инспекторат по образованието в Кюстендил.

Лошото е, че в инспектората са обявили за незаети и две преподавателски места – по български език и литература и история и по руски език и география, дисциплините се съчетават, защото в школото учат в смеени паралелки то първи до осми клас - около 40 деца. Издръжката на един ученик струва около 1800 лева годишно, казаха финансисти.

Текучеството сред учителите се обяснява с ежедневно пътуване от Кюстендил до Трекляно, 50 километра в едната посока, коментират от гилдията. Единственият автобус, пътуващ от областния град до общинския център,тръгва в 6.30 часа сутрин и с него се придвижват учителите и директорът, както и лекарят, пощаджийката и др. Пътуват сутрин и вечер от Кюстендил и кметът на общината Радко Петрунов /БСП/ и повечето от общинските служители, но те се комбинират и се придвижват с частна кола, като делят разходите.

"Повечето са роми, не знаят и българската азбука, кирилицата, пишат на латиница, която знаят от интернет, при това - не добре. Писах им на дъската нашите букви, защото не ги знаят", оплака се доскорошният преподавател по български език и литература в треклянското училище Иво Ташков /55 г./, напуснал поради заболяване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони