Евтини дини от Иран заливат пазара това лято

Евтини дини от Иран ще заливат пазара у нас това лято. Очаква се сочният зеленчук да се предлага у нас на смешната цена от 5 стотинки за килограм. Прогнозата направи Александър Йоцев, председател на Комитета по търговска политика към Българската стопанска камара.

„Техеран богато субсидира селското си стопанство. Производителите там са на печалба само от субсидиите, които получават. Затова дори и тази цена от 5 стотинки за килограм се слага, за да няма обвинения към страната за некоректни практики и дъмпинг“, обясни Йоцев. В същото време само за година у нас производството на дини и пъпеши е намаляло с 50%. Реколтата през 2014 г. е 38 759 тона, докато година по-рано е била 79 153 тона, показват последните данни на дирекция „Агростатистика“ към Министерството на земеделието и храните.

На практика земеделските продукти от Техеран се връщат на пазарите на ЕС и САЩ след над 5-годишна изолация. На Иран бяха наложени редица икономически санкции заради непрозрачната ядрена политика на страната и съмненията, че се готви да създава атомна бомба. Официално на 17 януари тази година Европейският съюз вдигна тези санкции.

Това стана, след като преди това Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) удостовери, че Иран е изпълнил всички поети ангажименти. За три месеца бяха демонтирани 14 000 центрофуги за обогатяване на уран (две трети от капацитета на държавата) и бяха предадени на съхранение под контрола на МААЕ. Общо 98% от иранските запаси от обогатен уран бяха изнесени в Русия и на други места. Демонтиран бе и основният елемент на ядрения реактор за тежка вода в Арак и мястото му бе запълнено с бетон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес