След 25 години в киното: Леонардо ди Каприо грабна "Оскар"

Леонардо ди Каприо спечели дълго чакания Оскар. Призът му е за най-добър актьор за ролята си в „Завръщането". Това е първият Оскар в 25-годишната кариера на Ди Каприо, който въпреки успехите си в киното не бе печелил статуетката.

Актьорът благодари на всички хора, които са му помагали през годините. Не пропусна и да отбележи, че "Завръщането" е филм за човека и околната среда, която преживя една от най-топлите години в историята. В последните години неговата фондация е дарила 15 милиона долара за опазването на планетата.

Номинирани в същата категория бяха още Брайън Кранстън за "Тръмбо", Мат Деймън за "Марсианецът", Майкъл Фасбендер за "Стив Джобс" и Еди Редмейн за "Момичето от Дания".

Без шанса да се борят за приза останаха Идрис Елба за "Безродни зверове" и Бенисио дел Торо за "Сикарио".

Най-добър филм

"Спотлайт" пък спечели наградата за най-добър филм. Лентата, основана на реални събития, разказва за сексуални посегателства в Католическата църква в Бостън.

Тя пресъздава разследването на журналистите от „Бостън Глоуб” от 2002 г., което разкрива, че представители на църквата редовно са прикривали сигнали, че свещеници са посягали сексуално на десетки деца. „Бостън Глоуб” спечели награда „Пулицър” за усилията си, припомня Ройтерс.

Изненадите на вечерта

Церемонията в театър "Долби" приключи рано сутринта българско време. Голямата изненада на вечерта се оказа Оскарът за най-добра поддържаща роля, който не отиде при Силвестър Сталоун, а при Марк Райлънс за "Мостът на шпионите".

Призът за най-добър режисьор беше присъден на мексиканеца Алехандро Гонсалес Иняриту за работата му над драмата "Завръщането". През 2015 г. той получи статуетка и за "Бърдмен". Така той става първият режисьор от 60 години, отличаван с "Оскар" в две поредни години, като това е четвърта награда на американската киноакадемия в кариерата на Алехандро Гонсалес Иняриту.

И мексиканският оператор Емануел Любецки получи „Оскар” за работата си във филма на  „Завръщането”.

Кои още грабна статуетка

За ролята си в психодрамата "Стая" Бри Ларсън получи "Оскар" за главна женска роля.
26-годишната актриса изигра ролята на жената на име Ма в лентата на ирландския режисьор Леонардо Ейбрахамсън, която е била отвлечена още като момиче и оттогава живее в съвсем малка стая с малкия си син.

Шведката Алисия Викандер е най-добрата актриса в поддържаща роля, посочиха членовете на Американската киноакадемия. Тя е носителка на "Оскар" за ролята си във филма "Момичето от Дания" (The Danish Girl).

С "Оскар" за визуални ефекти бе отличен филмът "Ex Machina: Бог от машината".
Анимационният филм "Отвътре навън" грабна статуетката за най-добра анимация.

Филмът „Лудия Макс: Пътят на яростта” (Mad Max: Fury Road) на култовия режисьор Джордж Милър пък взе наградите и в трите категории, наричани „дизайнерски” - за грим и прически, също за звуков мишунг и монтаж на звукови ефекти.

"Пелтекът" бе отличен с награда за късометражен игрален филм, а с "Оскар" за най-добър късометражен документален филм бе награден филмът "Момиче в реката: цената на прошката".

Лентата за Ейми Уайнхаус, която почина на 27-годишна възраст през 2011 г., също получи "Оскар" за най-добър документален филм.

Автор е Асиф Кападиа, който се прочу на световната сцена с лентите “Сена” и „Ейми” – историите на две покойни знаменитост – бразилският автомобилен състезател Аертон Сена и британска певица.

По-рано, още преди премиерата на "Ейми", семейството на британската певица Ейми Уайнхаус не хареса документалния филм за живота й и го определи като "подвеждащ".

Унгарският филм "Синът на Саул" (Saul Fia), режисиран от Ласло Немеш, стана носител на "Оскар" в категорията "Най-добър чуждоезичен филм".
Филмът разказва за двата дни на затворник в нацисткия лагер Освиенцим, който се опитва да погребе тялото на момче, което приема като свой син. Миналата година филмът бе удостоен с Голямата награда на филмовия фестивал в Кан, а в началото на тази получи зелена светлина към "Оскар" със "Златен глобус".
Енио Мориконе спечели награда "Оскар" за най-добра оригинална музика за "Омразната осморка", a "The Writing's on the Wall" от филма "Спектър" спечели награда "Оскар" за най-добра песен от филм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино