Ваньо Танов - инженерът, който стана полицай

Ваньо Танов застава начело на Агенция "Митници" за втори път през август 2014 г. Тогава премиерът Бойко Борисов го връща на поста на цената на това да събере 1,6 млрд. лв. приходи повече, успоредно със закани да прехвърли митничарите към данъчните заради пробиви на границата.

Генерал-майор Ваньо Митков Танов е роден на 22 септември 1958 година в гр. Монтана.
Завършва математическа гимназия и се дипломира през 1981 година като инженер във ВИММЕС (Русенския университет "Ангел Кънчев"). В системата на МВР работи от 1985 година и преминава курс за ръководни кадри през 1999 година в Академията на МВР.

Преди да стане митничар №1, инженерът по професия Ваньо Танов дълги години е полицай. Започва като редови служител в Първо РПУ в Русе през 1985 г. и преминава през различни позиции в системата, за да оглави през 2005 г. Националната служба „Борба с организираната престъпност“. Именно неговата служба засече тогавашния вътрешен министър Румен Петков - назначил Танов на високата длъжност, да се среща с дупнишките Братя Галеви. Скандалът изяде главата на Петков, който бе принуден да подаде оставка. Танов също бе принуден да напусне МВР и стана експерт на току-що учредената партия ГЕРБ на Борисов.

С идването на власт на ГЕРБ през 2009 г. бе назначен начело на Агенция „Митници“. През четирите години на поста успя да влезе в челен сблъсък с тогавашния МВР-шеф Цветан Цветанов, който го обвиняваше, че не е запушил течовете и контрабандата в митниците. Танов оцеля в спора с втория в ГЕРБ, но с цената на раздяла с най-доверените си хора в екипа.

През тези четири години срещу него се обърнаха и големите производители на алкохол и горива заради инициативите му, свързани с контрола върху производството и вноса. По идея на Танов финансовото министерство въведе задължителни измервателни уреди в т.нар. данъчни складове - обектите, в които се произвеждат и съхраняват акцизни стоки. Стигна се до открита битка с „Лукойл България“ до степен Танов да поиска отнемането на лиценза на компанията заради неизпълнение на всички изисквания на наредбата за монтиране на измервателни уреди.

Никой обаче не оспори усилията му да въведе повече електронни процедури във ведомството и да намали влиянието на човешкия фактор. Процедурите при транзита, износа и вноса вече са изцяло електронни и така се ограничава фиктивният износ на стоки. Танов успя да въведе и т.нар. Българска акцизна централизирана информационна система. Чрез нея се събира подробна информация за движението на горивата по цялата верига, а освен това се поддържа дистанционна връзка с НАП.

Всички, които познават Танов отблизо, казват, че той е емоционален човек, който гори в работата си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини