Михаил Миков: Съмненията за подкрепа от турската държава към ДОСТ са проблем

"Евентуалните съмнения за подкрепа от турската държава към ДОСТ са проблем." Това каза по повод създаването на нова партия от Лютви Местан Михаил Миков, председател на БСП пред бТВ. Според него ДОСТ точно за политиката не е най-удачната.

„Очевидно се посяга към етно-религиозните чувства на определена част от българските граждани, на които се разчита да подкрепят тази формация. Това само по себе си не е заплаха, но публичното и непубличното поведение на тези, които учредяват тази партия, евентуалните съмнения за подкрепа от турската държава към тази партия, те са проблем”, заяви той.

Във връзка със зачестилите обири, побоят на Околовръстното шосе, стрелбата в училищен двор в столицата, Миков уточни, че социално-икономическата обстановка и бедността водят до ескалация на такъв тип престъпления. „Има елемент на отсъствие на полицията. Натовареността там е изключително голяма и заради осигуряване на границата, и заради демотивацията, която в МВР в момента съществува, и всичко това е резултат”, смята той и добави, че това е знак за отсъствието на държава. „Години наред държавата беше възприемана и беше внушавано, че е нещо лошо. Хората усещат, че отсъства държава и това се случва”, каза още Миков.

„Вътрешният министър Румяна Бъчварова не се справя. Видимо е състоянието на МВР и тук става въпрос за доста дълъг период, в който това се усеща”, каза още Миков.
Според него трябва усилване на капацитета по границата и е очевидно е, че „Гранична полиция” не е достатъчна, а полицаите, които са по границата вече не издържат на това натоварване.

По думите му, е необходимо да се търси резерв от армията на границата, когато има необходимост. „Има увеличаване на нелегално преминаващите за първите месеци на годината, тоест натиска не спада, въпреки обещанията за договорки между Европа и Турция”, посочи той и изрази мнение, че отношенията между Турция и ЕС са обтегнати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика