Общината в Сливен обучи 60 озеленители и 15 офис-секретари

Изготвят Национална карта на социалните услуги Според капацитетите, които се посочват в нея и по съответните целеви групи, ще зависи и какво финансиране ще получи всяка община

Зам.-министър Нанков: Ще има оставки за водната криза в Перник

Продадоха за 3,7 млн. евро сградата на посолството на Югославия в Бон

Тото от „Скандау“: Обичам сина си, но жена ми е на първо място

Земеделец връща 10 000 евро след укрити 6 животни

„Труд“ уличи Радан Кънев в лъжа за магистрала „Струма“

Почина знаков лидер на СДС – Бургас Венцислав Чамурджиев издъхнал в дома си в село Маринка

От ревност мъж плати 2 500 евро да взривят къщата на бившата му жена Полицията е задържала поръчителя и извършителя

Български орден беще продаден за 20 000 евро в Германия

Иззеха над 200 стоки, имитиращи известни марки от магазини в Пазарджик

Бизнесмени връщат 80 млн. лв. от незаконни заменки

Отстраниха временно шефовете на трите болници до приключване на проверката за починалото дете

Съдят син, бил и тормозил родителите си

56-годишна жена е загинала при катастрофата на бул. „Европа“

Ново дело срещу нацист от Аушвиц – 95-годишен ще отговаря и за убийството на Ане Франк

Бивш нацистки санитар от SS, работил в лагера Аушвиц, по времето, когато Ане Франк е водила прочутия си дневник за живота по време на Холокоста, се изправя пред съда. 95-годишният Хубер Зафке ще отговаря за съучастие в убийство на над 3000 души, сред които 13-годишното момиче, предава Independent.

Ане става известна след смъртта си, когато намират дневника й и той бързо става бестселър. Продаден е в над 30 милиона копия и е преведен на 67 езика.

На своя 13-и рожден ден момиченцето от еврейски произход го получава като подарък и започва да описва живота си, който трябва да крие, за да може да съществува по време на Хитлеровия режим.

95-годишният Зафке е третият човек, работил в Аушвиц, който отива на съд за действията си по време на Втората световна война в Германия за последната година. Той е работил в смъртоносния лагер през септември 1944, когато нацистите транспортират от Холандия 940 възрастни и 79 деца. Сред тях е била и Ане Франк.

Делотго срещу Зафке се гледа в Нойбранденбург, северно от Берлин, и започва в понеделник. Ключов процес по-рано тази година беше и на бившия пазач от Аушвиц 94-годишния Райнхолд Ханинг, разглеждан в немския град Детмолд. А през 2015 година бивш пазач, с прякор „Счетоводителя на Аушвиц“, бе осъден на четири години и половина затвор за съучастие в убийство на 300 000 жертви. 94-годишният Оскар Грьонинг обжалва присъдата.

Новите съдебни производства, свързани с престъпленията в лагера Аушвиц, са в следствие на промяна в юридическото мислене на германците. През 2011 година бившият охранител от лагера на смъртта Джон Деманюк, който е признат за виновен в съучастие в масово убийство, защото е работил в лагера „Собибор“.

Преди този случай немските съдилища настояват за конкретни доказателства, включително и разкази на очевидци, за да осъдят извършителите на Холокоста. Хенинг, Зафке, Деманюк и Грьонинг бяха обвинени в съучастие в масово убийство, просто защото тогава са работили в лагерите на смъртта.

Зафке твърди, че не е могъл да стори нищо, за да спре масовите убийства в Аушвиц.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.