Цацаров: Проверките от Брюксел не са полезни за България

"Механизмът за проверка от Брюксел не е полезен за България - той дава само оценки, които подхранват политически борби у нас", заяви главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БГНЕС. Според него трябва да се спре с величаенето на българския съд за сметка на прокуратурата.

"Трябва да спрем с това изкуствено противопоставяне на истината и всеки трябва да си носи отговорностите. Да спрем с вредната теза за неможещата прокуратура и всезнаещия съд, който се намира някъде във висините. Но аз никога няма да хвърля камък по съдия. Съдебната реформа е комплекс от мерки и не се състои в брой на членове в един орган. В нашата сфера решава практиката, съдът и хората, които умеят да мислят и към които обществото има доверие. Не искам да кажа, че съм между тях", коментира още Цацаров, който взе участие в конференцията, посветена на 120 годишнината от приемането на наказателния закон у нас.

Цацаров говори и за разработките за корупция във висшите етажи на властта, като даде пример, че Главна дирекция БОП няма нито една разработка. Най-високото ниво, до което се е стигнало, е до председател на агенция.

"Българската прокуратура не трябва да се превръща в политически играч. На всички, които дават Румъния за пример, препоръчвам да прочетат доклада за тази страна за корупцията по средните и по-ниски етажи. Имам по-голямо доверие днес на тези, които правят наука в тази зала, отколкото на тези, които изготвят докладите в Брюксел по механизма за проверка", завърши главният прокурор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право