Затисната минувачка от метално платно осъди община Русе и строителна фирма

Затисната минувачка от строително платно на централната ул. "Александровска" в Русе осъди общината да й плати 1000 лв. обезщетение за причинените неимуществени вреди и още толкова разноски по делото. Районният съд постанови С.Г.П. да получи същата сума от фирма "ВТ Инженеринг” ООД, като отхвърли иска на общината срещу "Пътинженеринг" АД. От местния бюджет трябва да се покрият и 350 лв. по обратния иск на "Аква Пулс" ООД.

Решението може да се обжалва пред окръжиня съд.

Фирмите са изпълнители на вече приключилата реконструкция на стария нов център на Русе, спечелена от консорциума ДЗЗД "Русе 2013". На 3 септември 2014 г. вятър събаря едно от металните платна по ремонтираната улица, което удря и поваля жената на земята. Техническият ръководител на строителния обект й помага да се свести и пострадалата е откарана в МБАЛ - Русе.

При медицинския преглед се оказва, че е счупена лявата й ръка, а дясната й предмишница е охлузена. Макар че е гипсирана, пациентката 3 месеца изпитва болки и се налага нейният син да я обслужва вкъщи. Жената завежда иск за 10 000 лв., от които претендира съдът да осъди общината за 1000 лв. обезщетение.

"Съгласно чл.49 от Закона за задълженията и договорите този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа", мотивират се магистратите. Металното платно не е било обезопасено от строителните работници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини