Свалиха 27 бежанци от товарен влак с фаянс

Вагон от товарен влак, превозвал фаянс, се оказа пълен с бежанци.

27 жени, мъже и деца били разконспирирани на жп гарата в Каспичан към 22,30 часа в неделя. Товарният влак бил транзитен от Турция за Австрия, уточняват от полицейския пресцентър в Шумен. На жп гарата в Провадия обаче наблюдателни служители забелязали, че от единия вагон се подават глави. Отгоре той бил покрит с брезент с процепи. Най-вероятно хората са се вмъкнали от там.

На жп гарата в Каспичан композицията била спряна за проверка и истината лъснала. Преди да пристъпят към извеждането на пътниците, спрели високото напрежение, за да не стане инцидент от контактната мрежа.

В "групата без билети" имало 11 жени, 7 деца и 9 мъже, съобщават от полицията. По техни данни те са от Ирак и са йезиди, противници на "Ислямска държава". Нямали никакви документи. Били в добро състояние и не се нуждаели от медицинска помощ. Разполагали с малко храна.

По случая е започнато досъдебно производство за престъпление по чл. 279 ал. 1 от НК и работата с бежанците продължава от служители от Дирекция "Миграция". Ще бъде създадена организация за транспортирането им в бежански център.

Жители на Каспичан забелязали суетнята около товарния влак и разбрали какво се е случило още вечерта в неделя. Според запознати, те нямат причина да се притесняват, че групата ще остане в Шуменско, защото в региона няма места за настаняване на бежанци.

Районната прокуратура в Нови пазар е образувала досъдебно производство за влизане през границата на страната ни без надлежно разрешение на 27 чужди граждани, съобщават от Апелативна прокуратура-Варна.

Сред откритите деца най-малкото е на 2 г., уточняват от прокуратурата. Хората са разказали, че се качили незабелязано във вагона в Истанбул през скъсаното брезентово покривало.

Мъжете са в ареста в Шумен, а децата и жените в социалния дом "Детелина". В понеделник пред него дежуреше патрулна полицейска кола. Мигрантите ще бъдат настанени в център за бежанци в Южна България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини