Майстори в традиционни носии продават мартеници във Велико Търново

Майстори, изработващи мартеници, изненадаха днес гражданите и гостите на Велико Търново. Производителите на червено- белите символи се облякоха в народни носии и така предлагаха традиционните си изделия.

Идеята се породила още миналата година, споделиха Найден и Петя Райчеви, които вече десети сезон радват търновци и гостите на града със своите мартенички. “Решихме, че е редно да си припомним, да се обърнем към традициите си”, обясни Найден, който бе облечен в носията на дядо си. Той сподели, че да носиш българска носия е истинска отговорност.

Неговата съпруга Петя бе облечена в родопска носия, която всъщност е помашка. “Всичко по мен е автентично, с изключение на колата. Събирала съм всичко едно по едно, купувала съм ги с най- голямо удоволствие”, разказа чаровната болярка. Тя сподели, че реакциите на хората са изключително радостни, а една жена дори се просълзила.

В красива носия се облече и Албена Карастоянова, която изработва традиционни мартеници и уникални плетива. Майсторката, която танцува и народни танци, изрази надежда, че инициативата ще запали патриотичния дух на минувачите. “Мартеницата е традиционен български символ, затова реших да се облека така. Сега разбирам, че изборът ми е бил добър, тъй като много ни се радват”, коментира Албена.

Нагиздените мартеничари гордо развяха българското знаме, а десетки мунувачи се снимаха с тях за спомен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони