Великотърновският апелативен съд върна на окръжната инстанция дело за пране на пари

Апелативният съд във Велико Търново отмени определение на Окръжния съд в старата столица, с което се прекратява производството срещу братята Ивелин и Владимир Шишкови. Вместо това, апелативните магистрати постановиха делото да се върне на същия състав на окръжната инстанция и да се продължат съдопроизводствените действия.

Двамата подсъдими са обвинени в това, че в периода 10.07.2008 г. до 16.04.2010 г. във Велико Търново са извършили отделни финансови операции с парични средства, за които са знаели, че са придобити чрез извършени от тях тежки умишлени престъпления (трафик на хора с цел развратни действия, чрез използване на принуда или заблуждение).

Ивелин Г.Ш. е обвинен, че е извършил 25 подобни операции, а Владимир Г. Ш. – общо 11. Деянието, за което са обвинени съставлява престъпление по чл. 253 ал. 4, вр. ал 3. т.2. ал. 1 пр. 1 от НК (пране на пари) След заседание на 20 януари т.г., Окръжният съд във Велико Търново постанови делото да бъде прекратено, тъй като според състава, прокуратурата е допуснала съществено процесуално нарушение, като не е предявила материалите по досъдебното производство на обвиняемия Владимир Г. Ш. преди внасянето на обвинителния акт в съда. Окръжните магистрати се мотивират, че това е довело до ограничаване на правото на подсъдимия да се запознае с тях и съответно на правото му на защита. Поради това Окръжният съд върна делото на прокуратурата с инструкция да поправи допуснатото нарушение, като предяви материалите на лицето. Срещу определението бе внесен протест от Окръжна прокуратура, както и жалби от защитата на подсъдимите, въз основа на които бе образувано дело в Апелативен съд Велико Търново.

Въззивният съд е отменил определението, като е посочил в мотивите си, че невъзможността за призоваване на обвиняем за предявяване на досъдебно производство, когато се намира в чужбина в досъдебното производство не може да бъде основание за връщане на делото от съда на прокурора. В конкретния случай, подсъдимият Владимир Ш. е посочил такъв в Република Гърция. Според чл. 227 ал. 3 и ал. 4 от НПК, призоваването се извършва само на адреси, посочени от обвиняемия в страната, и разследването не се предявява ако лицето не е намерено на тези адреси. Поради това, съставът счита, че не е налице посоченото от Окръжен съд съществено процесуално нарушение. Определението на Апелативен съд Велико Търново е окончателно не подлежи на обжалване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право