Калфин: ОЛАФ трябва да работи заедно с европейския прокурор

Почина най-възрастният човек на света – 117-годишната японка Наби Таджима

Доброволци радват хора в беда Момче с церебрална парализа получи инвалидни количка и стол

Кога адвокатите четат Библията?

Скутер с повече мощ и стил С литър бензин се изминават 48 км

Над половината българи очакват напрежението между Запада и Русия да расте Бележат съществен ръст антизападните настроения

Задържаха 35-годишен мъж, изнасилил 4-годишно дете

Полицаите в Сливен събират средства за лечението на Гергана Зашева

Кампанията “Книги за смет” се провежда днес в пет града

Атентат в център за регистрация на гласоподаватели в Кабул

Словашкият посланик: Една страна не може сама да се справи с международната мафия

Смъртна присъда за изнасилване на деца въвеждат в Индия

Над 300 известни личности подписаха манифест срещу новия антисемитизъм във Франция

Джулиана с нов нос и чужд мъж на парти Вдига наздравици с Христо Сираков

Иран възобновява ядрената си програма, ако САЩ върнат санкциите

Великотърновският апелативен съд върна на окръжната инстанция дело за пране на пари

Апелативният съд във Велико Търново отмени определение на Окръжния съд в старата столица, с което се прекратява производството срещу братята Ивелин и Владимир Шишкови. Вместо това, апелативните магистрати постановиха делото да се върне на същия състав на окръжната инстанция и да се продължат съдопроизводствените действия.

Двамата подсъдими са обвинени в това, че в периода 10.07.2008 г. до 16.04.2010 г. във Велико Търново са извършили отделни финансови операции с парични средства, за които са знаели, че са придобити чрез извършени от тях тежки умишлени престъпления (трафик на хора с цел развратни действия, чрез използване на принуда или заблуждение).

Ивелин Г.Ш. е обвинен, че е извършил 25 подобни операции, а Владимир Г. Ш. – общо 11. Деянието, за което са обвинени съставлява престъпление по чл. 253 ал. 4, вр. ал 3. т.2. ал. 1 пр. 1 от НК (пране на пари) След заседание на 20 януари т.г., Окръжният съд във Велико Търново постанови делото да бъде прекратено, тъй като според състава, прокуратурата е допуснала съществено процесуално нарушение, като не е предявила материалите по досъдебното производство на обвиняемия Владимир Г. Ш. преди внасянето на обвинителния акт в съда. Окръжните магистрати се мотивират, че това е довело до ограничаване на правото на подсъдимия да се запознае с тях и съответно на правото му на защита. Поради това Окръжният съд върна делото на прокуратурата с инструкция да поправи допуснатото нарушение, като предяви материалите на лицето. Срещу определението бе внесен протест от Окръжна прокуратура, както и жалби от защитата на подсъдимите, въз основа на които бе образувано дело в Апелативен съд Велико Търново.

Въззивният съд е отменил определението, като е посочил в мотивите си, че невъзможността за призоваване на обвиняем за предявяване на досъдебно производство, когато се намира в чужбина в досъдебното производство не може да бъде основание за връщане на делото от съда на прокурора. В конкретния случай, подсъдимият Владимир Ш. е посочил такъв в Република Гърция. Според чл. 227 ал. 3 и ал. 4 от НПК, призоваването се извършва само на адреси, посочени от обвиняемия в страната, и разследването не се предявява ако лицето не е намерено на тези адреси. Поради това, съставът счита, че не е налице посоченото от Окръжен съд съществено процесуално нарушение. Определението на Апелативен съд Велико Търново е окончателно не подлежи на обжалване.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.