Рибари: Калканът намалява

Калканът в нашите води намалява, алармираха рибари. Това се случвало, защото много кораби тралят малките все още екземпляри и не ги оставят да порастнат. Така, с траловете, унищожават и хайвера им. От година на година калканът, който се счита за най вкусната риба, става все по малко, разказаха риболовците.

Траленето не е разрешено, квотите са само за улов на калкан с мрежи, но нарушителите никой явно не ги лови, жалват се морските вълци. В същото време, в Царево например, някои от корабите, които ловят калкан не са получили квоти за улов с мрежи заради пропуснат срок за декларация и бездействат. Жалвахме се до Земеделското министерство, но никой не ни чува, разказаха рибарите. На пазара в момента калканът върви 30 лева за килограм.

Сега е пикът на карагьоз, калкан и попчета. Тече сезонът им, а през април- май започва уловът на цацата и сафридът. Най. много сафрид морските вълци чакат за Гергьовден.

На най- голямата рибна борса в Бургас "Краснодар", карагьозът върви 8 лева за килограм, лавракът е 17 лева, 7 лева е сафридът, а кило попчета може да се намери за цена от 4 до 6 лева килото. Има и филе от акула, което се продава 8 лева за килограм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони