РИА Новости: Проектът „Посейдон” е стъпка към възраждане на „Южен поток”

Подписаният в Рим меморандум за газопровода „Посейдон“ е „голяма стъпка“ към възраждането на „Южен поток“, съобщава РИА Новости, позовавайки се на експерти.
Предвид обтегнатите отношения между Русия и Турция може да се очаква възстановяване на „Южен поток“ през България. Миналата година България намекна за желанието си да възобнови сътрудничеството си с Русия в газовата сфера. Печеливши от това ще се окажат бъдещите транзитни страни България и Гърция, както и Италия, в чиято южна част ще бъде изграден газов хъб, тъй като там ще завършват и „Посейдон“, и Трансадриатическият газопровод с азербайджански газ, пише Дойче Веле.

„Газопроводът „Посейдон“ може да бъде продължение както на „Турски поток“, така и на „Южен поток“, смята главният анализатор на Vygon Consulting Мария Белова. При всички случаи Русия трябва да минимизира транзита на газ през Украйна, коментира и ВВС.
"Газпром", Edison и DEPA до края на 2016 г. ще извършат техническо-икономическа оценка на доставките на газ по дъното на Черно море, каза председател на управителния съвет на „Газпром“ Алексей Миллер на среща с руския президент Владимир Путин, предаде ТАСС.
„Ние с нашите европейски партньори се базираме на проекта, изготвен и разработен от гръцки, италиански и френски колеги – т. нар. проект „Посейдон“: 12 млрд. куб. метра азербайджански газ от Гърция по дъното на Йонийско море до Южна Италия“, каза той. Миллер подчерта, че проектът е подкрепен от властите в Италия и Гърция.

На 24 февруари 2016 г „Газпром“, италианската компания Edison и гръцката DEPA подписаха меморандум за възраждането на газопровода „Посейдон“, който ще доставя газ от Русия по дъното на Черно море през трети страни към Гърция и Италия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес