Майката на самоубилия се съдия: Синът ми беше подложен на нечовешки натиск от Калоян Топалов

Ако напуснеш, никога няма да видиш кариерно развитие, плашел шефът на СГС самоубилия се съдия

Майката на самоубилия се съдия Цветан Ценов разкри, че дни преди смъртта си той е бил подложен на прекомерно претоварване и психически тормоз от страна на ръководството на Софийския градски съд в лицето на председателя Калоян Топалов и на заместничката му Радостина Данаилова.

Те му отправили и заплахи, свързани с кариерното му развитие. „Това тотално сринало магистрата“, споделя през сълзи майка му Маша Стоянова в интервю пред Канал 3.

Съдия Цветан Ценов сложи край на живота си на 18 февруари. До фаталния изход се стигна, дни преди да се върне към работата си на районен съдия, след като беше откомандирован от Софийския градски съд.

Заради сигналите от колеги на съдия Цветан Ценов, че върху него е оказван психологически натиск от ръководството на Софийския градски съд, екип на Канал 3 се срещна с опечалената майка – Маша Стоянова.

Съдия Ценов живее с родителите си, които стават свидетели и на последните му часове. Въпреки че печели с отличие конкурс за съдия по гражданско право, го назначават в търговското отделение на Софийския градски съд.

Ценов не е добре запознат с материята и споделя опасенията си, че няма да се справи на председателя Калоян Топалов и заместничката му Радостина Данаилова.

Самата Данаилова няма и ден опит в търговските дела, но е поставена за ръководител на търговското отделение. Подозренията са, че е назначена, само защото е кума на съпругата на Топалов.

"Още първата или втората седмица те му пуснаха дела. Той от тия дела нищо не разбира. Той така се уплаши, изпадна в депресия, започна да взима лекарства и му казва (бел. ред. казва на Калоян Топалов): „Аз взимам лекарства, не мога.” И той му казал: „Аз от 4 години съм в депресия, пък нищо...", разказва майката на съдия Ценов.

Ръководството на съда тотално неглижира влошеното състояние на Ценов и продължава да го затрупва с много и сложни от правна гледна точка дела. Сред тях са делото за двете фракции на Главното мюфтийство и това за несъстоятелността на футболeн клуб ЦСКА.

"В 3 заседания се яви свръхусилията си. И накрая вече отива и казва, че иска да се върне обратно в Районния съд. И той какво му е казал: „Ти ще се върнеш, ти си първият, който ще се върнеш. Няма да четеш за конкурс! Никога няма да видиш по-нататък кариерно израстване. И да ги спечели – никога няма да има кариерно израстване”, разказва още Маша Стоянова.

Според майката на съдия Ценов това сринало психиката на сина й, който бил отдал живота си на кариерата. Тотално го сразило бруталното отношение на неговия началник, както и факта, че ако се върне в Районния съд, ще трябва да оглави изоставен състав с 450 затлачени дела. Колеги на съдия Ценов споделили пред майка му, че и във фаталния ден на самоубийството му, той се е срещал отново с Топалов. Прибрал се подтиснат, но не споделил темата на разговора. За да не се стига до подобен фатален изход и за други свръхпретоварени съдии, са нужни спешни мерки, алармира Маша Стоянова.

"Да се обръща внимание от ръководителите, а не така да се постъпва – да се гледа максимално хората да се изцедят. Има 14 свободни бройки в съда, не назначават хора", разказва още опечалената майка.

Служители в Софийския градски съд сезираха и Висшия съдебен съвет за неправомерните уволнения, извършвани от председателя Калоян Топалов. Те настояват кадровия орган да разследва методите му на работа и мотивите му за атаки срещу определени служители в администрацията. Подателите на сигнала подчертават, че тази ситуация ще затрудни изключително работата на съдиите и ще затлачи допълнително решаването на редица важни дела.

Цялото интервю с майката на съдия Ценов – Маша Стоянова очаквайте утре в сутрешния блок на Канал 3 утре в 8,10.

Малко по късно днес СГС прати писмо до медиите, в което не отрича за среща между Ценов и Топалов, нито за заплахите:

"Съдия Цветан Ценов никога не е бил притискан, нито да остане в Софийски градски съд, нито да се върне в СРС. Решението му е било изцяло личен избор, с който ръководството на СГС се е съобразило. Съдия Цветан Ценов бе командирован в СГС, тъй като е отговарял на всички критерии, бил е поред в списъка за командироване и се е представил отлично на последните конкурси за повишение, както за Гражданска, така и за Търговска колегия. Преди да започне работа в СГС е попитан дали иска да бъде командирован и дали би работил в Търговско отделение и то на конкретния състав, който е бил единственият свободен към момента в отделението. Именно при тези условия съдия Ценов се е съгласил на командироване.

По инициатива на ръководството на Търговско отделение на 28 януари 2016 година е свикано общо събрание на Търговско отделение, на което е взето решение, съдия Ценов да бъде спрян от разпределение и да не получава нови дела за срок от 6 месеца. Причините са постъпили по делото за несъстоятелността на ЦСКА възражения, които той е трябвало да разгледа в открито заседание. За периода от около един месец, в който съдия Ценов е участвал в разпределението на дела, той е получил приблизително равен брой дела като останалите съдии в отделението. Ръководството на СГС и колегите му са положили всички усилия, за да го окуражат и да му помогнат да се справи с промяната на материята, но въпреки това съдия Ценов сам е поискал да се върне в СРС", пишат от СГС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини