Цацаров: В ГДБОП няма нито една разработка за корупция по високите етажи на властта

Нито една разработка за корупция по високите етажи на властта не е реализирана от ГДБОП. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров на конференция, посветена на 120 години от приемането на Наказателния закон от 1896 г. По думите на Цацаров антимафиотите са стигнали максимум до ниво председател на агенция.

"Убеждението, че в прокуратурата е една библиотека и в нея има папки, папки, папки и главният прокурор ги натиска да не влязат в съда е много лъжовно", каза Цацаров, като с него се съгласи и предшественика му Борис Велчев. Двамата се обединиха около мнението, че съдебната реформа трябва да започне от МВР.

Според тях вътрешното министерство е основният виновник за липсата на добри резултати в борбата с корупцията, за което за пореден път Европейската комисия ни критикува в доклада си по Механизма за сътрудничество.

„Само слепи хора могат да си мислят, че съдебната реформа не започва от МВР. Ако ние не създадем условия да се разкриват престъпления, няма защо да се сърдим след това, че няма добри разследвания, респективно и наказани. Искам да попитам г-н Цацаров щастлив ли е от бройката разкрити корупционни престъпления по високите етажи на властта? Разкриват се шумно по вестници, по телевизии, но тогава, когато става за професионално разкрито корупционно престъпление, позволяващо ефективно разследване след това, случаите са много редки. Не искам да кажа колко редки, защото се страхувам, че е държавна тайна", заяви председателят на Конституционния съд проф. Борис Велчев

Цацаров отбеляза, че българската демокрация отдавна е навършила пълнолетие и трябва да покажем, че "можем да се справяме сами във връзка с продължаващия мониторинг, чиято полза за нас е спорна".

Шефът на ВКС Лозан Панов пък контрира, че България е под мониторинг заради "неслучилата се съдебна реформа и нуждата от промяна в прокуратурата".

Темата за промени в Наказателния кодекс бе изместена след словото на Панов, което провокира ответна реакция на главния прокурор.

"Темата за създаването на единна европейска прокуратура не намери широк отзвук. Но за сметка на това, широко се тиражираше идеята за външен независими мониторинг на прокуратурата от европейски експерти, като плавен преход към искане за въвеждане на европейски съдебен борд. Ако наистина влезем в спиралата на прехвърляне на отговорността между съд и прокуратура именно, за да избягаме от отговорност, да си припомним една емблематична фраза - "Ние ги хващаме, а те ги пускат". Тогава със сигурност ще се наложи въвеждането на такъв борд", заяви Лозан Панов.

"Спекулата със случилата се или неслучилата се съдебна реформа е оправдание за бъдещи планове на хора, които кроят криви сметки", каза от своя страна Цацаров, визирайки думите на Панов.

Обвинител номер 1 заподозря Панов в политически амбиции. "Съдебната реформа не е брой на членове на прокурорската колегия. Ако това е политически аспект на съдебната реформа - моите уважения, политик не се става в рамките на мандат в съдебната система", категоричен бе Цацаров. "Независимо от всички искрени и режисирани пропагандни слова, съдебната реформа или ключът към нея не е единият член на прокурорската колегия. Ако това спасяваше всичко, което се случва или беше панацеята на всичко, тогава да ги бяха взели всички, не единия, само и само да има спасение. Трябва да спрем с това изкуствено противопоставяне, всеки трябва да си носи отговорността. Това касае както съда, така и прокуратурата", заяви главният прокурор. После остро разкритикува и Европейската комисия. Той самият имал повече доверие към препоръките на хората, които практикуват в СУ, отколкото към тези, които практикуват чиновничество в Брюксел.

"МСП отдавна се превърна в механизъм за проверка. Сътрудничеството го няма, то се прояви за първи път едва в този доклад. И понеже се е превърнал в такъв, МСП стана удобен политически инструмент. По мое скромно мнение, зная, че звучи еретично, в този си вид МСП не е полезен за България, не дава никаква помощ на страната, той дава само умозрителни оценки, резултатът от които е подхранване на вътрешни политически войни. А това е вредно за тази страна. Колкото е вредно съд или прокуратурата и техните ръководители да се изживяват като бъдещи участници и играчи в политическата сцена", заключи Цацаров.

Коментари

Задължително поле