9500 литра контрабандно гориво открито в бензиностанция в Асеновград

9500 литра контрабандно дизелово гориво е открито в резервоар в бензиностанцията "Мусчо" на входа на Асеновград, собственост на родителите на бившия футболист на "Ботев" (Пд), ЦСКА и "Етър" Дормушали Саидходжа, съобщи зам.-директорът на Областна дирекция на МВР комисар Георги Георгиев.

"Бензиностанцията е запечатана за 48 часа. Нелегалното гориво е било в цистерна, заровена в земята, липсваща в схемата на бензиностанцията и не е свързана с нивомерна система. Констатирано е наличието на допълнителен електронен блок, свързан с електронна система фискална памет (ЕСФП), за който се предполага, че се използва за манипулиране на данните, подавани към НАП. Установено е наличие на около 4000 литра гориво, за което не са представени документи, има разлика в отчета за наличното количество. Целият обект е поставен под охрана до извършване на последващ контрол в присъствието на специалисти. Засега няма задържаниФ, каза още комисар Георгиев. Бензиностанцията е инспектирана, тъй като е била подадена като рискова от Междуведомствения координационен център на ГДБОП.

Към 16 часа в понеделник бензиностанция "Мусчо" в Асеновград все още не беше отворена, установи репортерска проверка на "Труд", която засече инспектори от Агенция "Митници" да ровят документацията на фамилната фирма. "Жертва сме на "поръчка" на конкуренти и то не местни или от Пловдив, а от най-високо място и затова ни се изсипаха едновременно над 20 проверяващи. На същите цени като нас - 0,73 лв. за 1 л газ, 1.55 лв. за 1 л дизел и 1.67 лв. за 1 л бензин А-95 продават още 3 бензиностанции в радиус от 1 км, но проверяват точно нас. Зареждаме с гориво от "Лайт Комерс" и "Лукойл", които ни предлагат по-добри условия от "Петрол". Затова се отказахме от "Петрол". Информациите за нелегална цистерна са пълна глупост - това е една бака, събираща 17 000 тона дизел в самия двор на бензиностанцията. Срокът за счетоводното приключване на годината е 31 март и когато то бъде извършено, ще стане ясно, че за контрабандно гориво и дума не може да става", твърди Дормушали Саидходжа. Месечно на бензиностанция "Мусчо" се продават 150-160 хиляди литра дизел, а законът позволява разлика от 0,3% заради високите летни температури.

Допълнителният електронен блок бил монтиран заради честите токови удари и да не се прекъсна ЕСФП, а не за да бъде тя манипулирана, обясни още Дормушали Саидходжа. "Можем да си позволим по-ниски цени от големите вериги, защото пестим от всичко - заплати, ток, административни разходи. Така мoже да си позволим марж от 6 до 8 стотинки на литър в сравнение с цените, на които купуваме горивото от "Лукойл", допълниха собствениците на "Мусчо".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право