Морски спасители помагат на пострадал колега

Морски спасители напомниха за себе си, въпреки че сезонът още е далеч. През зимните месеци обаче те за пръв път са се организирали и правят благотворителна акция в Бургас, за да помогнат на свой колега.

Преди два сезона, 28 годишният бургазлия, студент в местния университет- БСУ, работел като спасител на плажа. При скок в морето, се ударил лошо и оттогава е инвалид. Колегите му решили да направят благотворителна акция и да го подкрепят финансово. През уикенда, те се събраха в култовото кафене "Фиеста" на Северната ивица и събраха пари в кутия- всеки е отделил средства, според възможностите си. Акцията продължава до 3- ти март, когато спасителите ще отнесат кутията на пострадалия си колега.

"Организирахме се и чрез социалната мрежа, тъй като има много морски спасители, които не са от Бургас. През зимата всеки от нас работи нещо друго, за да свърже двата края", разказаха пред Труд морски вълци. Те са решили да правят благотворителни акции всяка зима и да помагат на свои пострадали колеги или на такива с малки пенсии.

Това лято на Северния плаж се очаква да има повече спасителни постове. Досега те бяха 17 на брой, вероятно ще станат с три повече. Това на практика означава, че ще има 50 души, които ще бдят за сигурността на плажуващите, обясни старши спасителят на Бургаския плаж Петър Русев. В средата на месец май започват дейности за подготовка на плажа за сезона, който ще стартира на 1- ви юни.

Петър Русев, който е работил и като хорист в бургаската опера, в момента се препитава като огняр в едно от местните училища и чака лятото. В същото време води и курсове по водно спасяване за учениците от първи до пети клас.

За да си добър спасител трябва не само да си добър плувец, но и смелост, и наблюдателност. Мит е и това, че спасителите по ивиците са гларуси, тъй като вече има наредба, спусната от БЧК - морален кодекс на спасителите, който забранява свалките на плажа. Най- напрегнатият ден за морските вълци по вишките си остава 20 юли - Илинден, заради поверието, че морето взема жертви на тази дата. Денят има лоша слава и затова спасителите с двойно по-голямо внимание следят морето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони