НАП връща данъци на семейства с ипотечен кредит

И през 2016 г. един от членовете на младо семейство с ипотечен кредит, ще може да намали сумата от годишните данъчни основи с лихвените плащания по заема. Данъчното облекчение за млади семейства дава възможност да се приспаднат от сумата лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище, напомнят от НАП. Приспадането от данъчната основа означава, че със сумата, платена за лихви по ипотечен кредит, се намалява сборът от всички доходи на физическото лице, а не дължимият данък.

От началото на годината до момента 728 млади семейства са поискали да намалят данъчната си основа с 2,220 млн. лв., платени за лихви по ипотечните им кредити. За цялата минала година облекчението за ипотечни кредити е ползвано от 5500 семейства, като те са извадили общо 17 млн. лв. от данъчните си основи.

За да се ползва данъчното облекчение, едновременно трябва да са налице следните условия:
* договорът за ипотечния кредит да е сключен от данъчно задълженото лице и/или от съпруг/а, с който/която имат сключен граждански брак;
* данъчно задълженото лице и/или съпругът/ата не са навършили 35-годишна възраст към датата на сключване на договора за ипотечен кредит;
* ипотекираното жилище е единствено жилище за семейството през годината.
* Задължително условие за ползване на данъчното облекчение е данъчно задълженото лице да представи писмена декларация от съпруга/та, че няма да ползва данъчното облекчение за същата година.

Всички тези обстоятелства и условия се декларират от лицето в Приложение № 10 на годишната данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица за 2015 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари