ООН: Струпването на мигранти на гръцката граница може да предизвика хуманитарна криза

Бързото струпване на мигранти на северната граница на Гърция рискува да доведе до хуманитарна криза. Това предупреждава Върховният комисариат на ООН за бежанците, съобщава Ройтерс.

Агенцията съветва Гърция да планира по-добре настаняването на най-малко 24 хиляди мигранти, които са заклещени в Гърция, включително 8500 в Идомени. Там вчера стотици мигранти щурмуваха границата и се стигна до полицейска намеса и употреба на сълзотворен газ.

„Европа е на ръба на самопредизвикана хуманитарна криза”, каза говорителят на агенцията Ейдриън Едуардс.

Според Едуардс недообмислените условия водят до недостиг на храна, подслон, вода и санитарни възли, което увеличава напреженето и насилието и е катализатор за включването на мигранти в организирани престъпни мрежи.

Хиляди мигранти бедстват в Гърция, след като Австрия и други държави по балканския миграционен коридор наложиха ограничения в броя на мигрантите, които могат да преминат границите им.

„Гърция не може да управлява сама тази ситуация”, предупреди Едуардс.

Въпреки обещанията да бъдат разселени 66 400 бежанци от Гърция, държавите до момента са обявили само 1 539 места и само 325 души са разселени, добави той.

131 724 мигранти са пресекли Средиземно море през януари и февруари, повече от всички през първата половина на 2015 година. 410 души са се удавили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят